niedziela, 26 stycznia 2014

Ciasteczka marchewkowo-owsiane

Dziś zapraszam na ciasteczka z marchewką. Ciastka z dodatkiem marchewki bardzo lubię, dlatego jest to już ich druga wersja na blogu. Długo zachowują świeżość, są mięciutkie i naprawdę pyszne. Słodkie, o delikatnym korzennym posmaku, pełne zdrowych dodatków. Oczywiście dla uzyskania bardziej dietetycznej wersji możemy zrezygnować z dodatku czekolady J

Ciasteczka marchewkowo-owsiane


 


Składniki:
  • 1 szklanka marchewki startej na małych oczkach
  • 40 g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki brązowego cukru (można dać więcej)
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki otrębów owsianych
  • 1/3 szklanka mąki owsianej
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki suszonych wiśni lub żurawiny
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • ¼ szklanki migdałów w płatkach

Przygotowanie:

Ostudzone mało mieszamy z cukrem i miodem. Jajko roztrzepujemy w misce. Płatki owsiane mielimy za pomocą blendera. Mają być nieco bardziej rozdrobnione, ale nadal niektóre powinny pozostać w całości. Jeśli używacie bardzo drobnych płatków możecie pominąć ich mielenie.
Mąkę mieszamy z otrębami, płatkami owsianymi, sodą oczyszczoną, mąką migdałową i cynamonem. miksujemy.
Dodajemy do suchych składników marchew, płatki, bakalie, dokładnie mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi, dodajemy jajko i wszystko dokładnie zagniatamy.
Masa będzie klejąca.
Z masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy, układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 13-15 minut.
Ciasteczka są gotowe, kiedy brzegi są lekko spieczone, a środek miękki. Ciasteczka zostawiamy w otwartym piekarniku, aby stwardniały.





1 komentarz: