piątek, 24 stycznia 2014

Wilgotne ciasto z jabłkami i kakaową kruszonką

Szybka i prosta alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Równie pyszna i aromatyczna. Polecam miłośnikom ciast z jabłkami.

Wilgotne ciasto z jabłkami i kakaową kruszonką



Składniki:
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ½ łyżki ekstraktu z wanilii
  • 150g cukru trzcinowego
  • 200 ml coca-coli
  • 230 g margaryny
  • 80 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 średniej wielkości jabłka
Jabłka:
  • 5-6 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru

Kruszonka:
  • 180 g mąki
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 50g ma masła lub margaryny

Przygotowanie:

Tortownicę o wymiarach 23-25 cm smarujemy masłem i wysypujemy dno i boki bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę przesiewamy.
Łączymy suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Margarynę roztapiamy i studzimy. Do drugiego naczynia wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Następnie łączymy wszystkie mokre składniki: jajka, masło, coca-cole i mleko.
Składniki suche łączymy z mokrymi i delikatnie mieszamy łyżką, tylko do połączenia się.
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę i jabłka.

Masło drobno kroimy, następnie rozcieramy palcami z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy, aż powstaną okruchy. Kruszonkę wstawiamy do lodówki.
Jabłka obieramy i kroimy na kosteczkę. Podsmażamy do małym ogniu przez około 15 minut, tak aby się rozpadły. Dodajemy cukier i cynamon.

Ciasto wyciągamy po 30 minutach, nakładamy na wierzch jabłka, następnie wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze przez 20-25 minut.



1 komentarz: