niedziela, 5 stycznia 2014

Rolady z kurczaka z pistacjami w panierce z płatków owsianych

Pyszne roladki, które przygotowałam na świąteczny obiad. Doskonała odmiana od tradycyjnych, ciężkich rolad z sosem lub tych smażonych w ogromnych ilościach oleju. Płatki owsiane są również ciekawą alternatywą dla kalorycznej bułki tartej. Zachęcam do spróbowania.

Rolady z kurczaka z pistacjami w panierce z płatków owsianych




Składniki na około 4 rolady:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz
Farsz:
  • około 6-7 pieczarek
  • 3-4 suszone pomidory z zalewy (osączonych)
  • około 50 g pistacji
  • 5-6  plastrów szynki dojrzewającej
  • ½ cebuli czerwonej

Panierka:
  • 1 szklanka płatków owsianych

 Przygotowanie:

Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Przygotowujemy farsz.
Pieczarki obieramy. Cebulę, szynkę, pieczarki i pomidory suszone siekamy w drobną kosteczkę.
Pistację podpiekamy przez chwilę na patelni aby się lekko zarumieniły, następnie bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy za pomocą blendera.
Na patelni (bez tłuszczu) smażymy szynkę, do momentu  aż będzie chrupiąca. Następnie na tej samej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i smażymy pozostałe składniki farszu przez około 5 minut. Łączymy składniki farszu.

Mięso układamy na lekko wilgotnej dłoni i formujemy płaskiego kotleta. Na wierz układamy porcje farszu, a następnie zawijamy mięso dokładnie do około farszu. Formujemy kształt rolady.
Rolady panierujemy w płatkach owsianych. Możemy je usmażyć na patelni albo upiec w piekarniku. Ja osobiście preferują wersję z użyciem piekarnika. Roladki są wtedy bardziej chrupiące i nie wchłoną tyle tłuszczu. Aby mięso nie było Zyt suche w połowie czasu pieczenia możecie nakryć je papierem do pieczenia. Pieczemy roladki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem przez około 20-25 minut w 200 stopniach.  





1 komentarz:

  1. Wspaniała rolada ,zdjęcia niezwykle apetyczne ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń