wtorek, 28 stycznia 2014

Ciasteczka intensywnie czekoladowe

Idealne ciasteczka, kiedy mamy ochotę na coś baardzooo intensywnie czekoladowego. Są pyszne, mięciutkie, długo zachowujące świeżość.
W smaku przypominają nieco brownies, polecam wszystkim miłośnikom czekolady!!

Ciasteczka intensywnie czekoladowe




Składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 150 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

Masło oraz czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier. Masa ma być lśniąca, jest to znak, że cukier się rozpuścił.
Do ubitych białej dodajemy żółtka i ekstrakt z wanilii oraz masę czekoladową, miksujemy na niskich obrotach.
Mąkę wsypujemy do masy czekoladowej, miksujemy chwile, do połączenia składników.  
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką masę w około 2 centymetrowych odstępach.
Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.




3 komentarze:

  1. uwielbiam wszystko co zawiera czekoladę:D

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, bardzo smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pyszne ciastka ;) Dodatkowo posypałam je skórką pomarańczową :)
    Niesamowity smak, ciastka z bólem serca.. zaniosłam do pracy ciągle słysząc "Mmm..Niebo w gębie" :)

    Dziękuję bardzo za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń