wtorek, 7 stycznia 2014

Brownie z karmelem i orzeszkami ziemnymi

 Brownie to chyba najpopularniejsze ciasto czekoladowe, klasyk prosto z USA. Każdy miłośnik czekolady na pewno nie odmówi kawałka tego smakołyku. Ciasto jest bardzo kaloryczne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa. Ja przygotowałam wariację na jego temat , dodając słone orzeszki i karmel. Ciasto dla zwolenników batonika snickers.

Brownie z karmelem i orzeszkami ziemnymi



Składniki:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 4 jajka
  • 100 g mąki
  • ½  szklanki cukru pudru (można dać trochę więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 200 g orzeszków ziemnych solonych

Przygotowanie:
Czekoladę oraz masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczone składniki mieszamy aby dobrze się połączyły. Masę odstawiamy na 20 minut aby lekko przestygła.

Jajka roztrzepujemy w misce za pomocą widelca. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy stopniowo do czekoladowej masy jajka, cały czas miksując na wolnych obrotach. Następnie cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko tyle, żeby wszystko się dobrze połączyło.
Na końcu dodajemy orzechy (pozostawiamy około ¼ do dekoracji) i mieszamy wszystko delikatnie łyżką.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Formę o wymiarach: 20x20 cm (może być też prostokątna) wykładamy papierem do pieczenia.
Masę przekładamy do formy. Pieczemy 20 minut.
Ciasto powinno być wilgotne w środku a na wierzchu powinna utworzyć się skorupka.
Formę wyjmujemy od razu z piekarnika i odstawić na 30 minut do ostygnięcia.
Po tym czasie smarujemy wierzch ciasta masą krówkową i posypujemy orzeszkami. Ciasto kroimy na kwadraty.

Ps. Jeśli masa krówkowa jest bardzo zbita można ją podgrzać, wkładając puszkę do lekko gotującej się wody na około 5 minut.






3 komentarze:

  1. Te orzeszki *.* Jejku to wygląda przecudownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niepotrzebnie o tej porze tu zaglądałam..takie pyszności prezentujesz, że można się dosłownie zaślinić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mistrzowskie połączenie... <3

    OdpowiedzUsuń