niedziela, 5 maja 2013

Moja ulubiona Pizza dwa smaki

Zapraszam do wypróbowania przepisu na moją ulubioną pizzę. Ciasto według tego przepisu robię już od jakiegoś czasu i zawsze się udaję. W zależności od tego jak rozwałkujemy ciasto możemy uzyskać pizzę na cienkim cieście bądź grubym. Warto podwoić ilość składników, jeśli chcemy uzyskać naprawdę puszyste ciasto. Składniki jakie proponuje to moje ulubione zestawienie. Polecam szczególnie wersję z szynką szwardzwaldzką, pomidorami i rucolą. Naprawdę super zestawienie.


Moja ulubiona Pizza dwa smaki
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki:


Ciasto:
  • 400 g maki (ja używam specjalnej mąki do pizzy, naprawdę polecam)
  • 40 g drożdży w temperaturze pokojowej
  • 6-7 łyżek oliwy z oliwek
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • zioła prowansalskie lub przyprawa do pizzy (opcjonalnie)

Dodatki:
  • około 50 g salami
  • 2 kulki sera mozzarelli lub 80-100 g startej mozzarelli
  • około 50 g szynki szwardzwaldzkiej
  • rukola
  • 1 pomidor
  • 7-8 pieczarek
  • zioła do pizzy

Sos:
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka keczupu
  • zioła


 
Przygotowanie:


Mleko i wodę wlać do garnka i podgrzać. Odlać 1/3 szklanki mleka z wodą, dodać do nich rozdrobnione drożdże i cukier. Dokładnie wymieszać. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.

Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i ewentualnie ziołami. Dodać oliwę, zaczyn oraz pozostałe mleko z woda. Zagnieść dokładnie na jednorodną masę. Można użyć miksera. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Składniki sosu wymieszać dokładnie.

Pieczarki, pomidora i kulki mozzarelli pokroić w plasterki.

Ciasto rozwałkować na okrągły placek i uformować brzegi. Posmarować sosem. Na jednej połówce pizzy rozłożyć pieczarki i salami, a na drugiej szynkę szwardzwaldzką i pomidora.

Mozzarellę ułożyć na wierzchu. Posypać ziołami do pizzy.

Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Przed podaniem posypać obficie rukolą.

 
 
 
Pizza Inaczej

2 komentarze: