niedziela, 26 maja 2013

Dietetyczne pizzerinki

Do wykonania tych pysznych bułeczek zainspirował mnie blog „Z kotem w kuchni”, na którym znajdują się przepisy dla osób będących na diecie Dukana. Przepis wydał mi się ciekawy i postanowiłam go wykorzystać i oczywiście wprowadzić parę zmian. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, są naprawdę ekspresowe w wykonaniu. Zamiast rano kupować kaloryczną  pizzerinkę w piekarni polecam upieczenie swojej własnej dietetycznej wersji.


Dietetyczne pizzerinki




Składniki:

Ciasto:
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej (maizeny)lub mleka w proszku
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 3 łyżki chudego twarogu  
  • 2 jajka

Farsz:
  • papryczki jalapeno w zalewie lub papryczka chili
  • salami (można użyć light - dostępne w Lidlu)
  • 30 g sera mozzarella (startego)
  • 3-4 pieczarki


Przygotowanie:
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Salami kroimy na mniejsze kawałki.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Twaróg rozgniatamy widelcem. Składniki na ciasto mieszamy dokładnie.  Na końcu dodajemy do nich pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia.


Na blasze układamy ciasto w odległości około 4-5 cm. Staramy się formować bułki w kształt spiczastych kupek. Ciasto w trakcie pieczenia opadnie, dlatego dobrze aby na samym początku bułeczki były wyższe. Na środku nakładamy odrobinę pieczarek, salami i papryczki. Posypujemy serem.


Pieczemy około 30 minut, aż bułki się zrumienią. Wyciągamy z piekarnika i czekamy aż lekko ostygną.
Pizza Inaczej

9 komentarzy:

  1. fajne te pizzerinki:) kolejny Twój przepis z kategorii " koniecznie do zrobienia" tylko czeka na nowy piekarnik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszności:) wygląda wyśmienicie:) tylko skosztować:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie fajne ! wyglądają bardzo apetycznie, poproszę wszystkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ile to ma mniej więcej kalorii ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciężko mi powiedzieć jest to przepis typowo pod dietę Dukana więc nie kalorie się liczą ale składniki jakich używamy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jestem na diecie ale te pizze są naprawdę urocze! muszę zrobić! a czym by tu zastąpić skrobię kukurydzianą?
    Mam tylką mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną :( co radzisz?

    OdpowiedzUsuń
  7. Radzę użyć mleka w proszku albo ewentualnie skrobi ziemniaczanej. Pizzerinki są bardzo smaczne, ale wiadomociasto jest nieco inne niż te oryginalne. Bardzo delikatne i mięciutkie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można zrobić je na samym proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie próbowałam, moim zdaniem drożdże raczej są konieczne, dodają przede wszystkim specyficznego aromatu, ale oczywiście można spróbować.

      Usuń