niedziela, 9 marca 2014

Pineapple upside down cake (Odwrócone ciasto ananasowe)

"Gotowe na wszystko", czyli serial doskonały. Satyra amerykańskiego snu, wspaniały czarny humor, doskonała fabuła. W serialu dzięki „idealnej” Pani domu-Bree, przewija się bardzo często motyw kulinarny. Ostatnio odrabiając zaległości w serialu moją uwagę przykuła scena z „pineapple upside down cake”. Ciasto wyglądało tak apetycznie, że od razu postanowiłam sama je wykonać. Jest to jeden z bardziej znanych amerykańskich klasyków. Ciasto przerosło moje oczekiwanie, nie tylko wygląda pięknie ale jest również rewelacyjne w smaku. Skradło moje serce. Gorąco polecam!!!

Pineapple upside down cake (Odwrócone ciasto ananasowe)





Składniki:
  • 6 ananasów w krążkach z puszki
  • 5 łyżek syropu z ananasów (z puszki)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego+5 łyżek
  • 16 wiśni z kompotu lub mrożonych
  • 350 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 100 ml mleka
  • 150 g miękkiego masła+2 łyżki masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub łyżka ekstraktu waniliowego


Przygotowanie:

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy odrobiną masła.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 

Na rozgrzanej patelni roztapiamy wysypać 2 łyżki masła, dodajemy 4 łyżki cukru. Podgrzewamy do uzyskania karmelu. Dodajemy ananasa i smażymy go na złoty kolor.

Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy i masło pokrojone na mniejsze kawałki, miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Do masy dodajemy  syrop z ananasów, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mleko. Miksujemy tylko do połączenia składników. 

Na dnie tortownicy układamy ananasy, w środki wkładamy po 2 wisienki.  Masę wylewamy na ananasy. Ciasto pieczemy około 50-55 minut. 






Kuchnia Ameryki Północnej

1 komentarz: