sobota, 22 marca 2014

Makaron smażony z jajkiem po chińsku

Dziś kolejna propozycja kuchni azjatyckiej, niezwykle popularne w azjatyckich „Fast Foodach” w USA Egg Fried Noodles czyli makaron smażony z jajkiem. Pyszny zarówno z dodatkiem mięsa, jak i w wersji warzywnej. Szybkie, proste i smaczne danie, idealne kiedy nie mamy czasu na gotowanie.


Makaron smażony z jajkiem po chińsku



Składniki:

  • 200-250 g chińskiego makaronu błyskawicznego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 pęczka zielonej cebulki
  • ½ marchewki
  • ½ papryki
  • ½ papryczki chilli
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sok z cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • pieprz cytrynowy

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą 5-smaków, jasnym sosem sojowym, ostrygowym i pieprzem cytrynowym.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Marchew, papryczkę, imbir, czosnek  i paprykę kroimy na bardzo drobną kosteczkę.

W woku rozgrzewamy olej roślinny i podsmażamy kurczaka. Następnie wyciągamy go z woka i to samo robimy z warzywami. Przesmażamy je przez około 2-3 minuty, zestawiamy z ognia. 
Dodajemy do woka makaron, doprawiamy olejem sezamowym, sokiem cytrynowym i ciemnym sosem sojowym. Wbijamy jajka, i smażymy makaron, cały czas mieszając, tak aby jajka dokładanie go oblepiły. 
Zestawiamy z ognia, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, sezam, kurczaka oraz posiekaną zieloną cebulę. Smażymy kolejne 2-3 minuty. Podajemy od razu.




3 komentarze:

  1. Przekonałaś mnie do spróbowania czegoś innego niż makaron z serem . Dziękuję i polecę innym .

    OdpowiedzUsuń
  2. A na ile osób te składniki?

    OdpowiedzUsuń