czwartek, 20 marca 2014

Ciasto kokosowe z wiśniami i owsianą kruszonką

Czasami mam ochotę na najprostsze ciasto z dodatkiem owoców i chrupiąca kruszonką. Przy okazji przeglądania blogów kulinarnych natrafiłam na ten przepis na stronie „Słodkie Inspiracje”. Ciasto bardzo przypadło mi do gustu. Jest wilgotne, puszyste, proste w przygotowaniu, z wyraźną nuta kokosową i wspaniała kruszonką. Polecam amatorom tradycyjnych ciast. 

Ciasto kokosowe z wiśniami i owsianą kruszonką




Składniki:

  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 80 g masła
  • około 2 szklanki wiśni bez pestek

Kruszonka:

  • 100 g płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
  • 20 g płatków migdałowych
  • 20 g mąki krupczatki
  • 20 g mąki migdałowej
  • 70 g roztopionego masła
  • 50 g cukru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Masło roztapiamy i odstawiamy aby ostygło. Jajka ubijamy z cukrem na białą pianę. Dodajemy wanilię i mleko.

Mąkę przesiewamy, łączymy ją z kokosem i proszkiem do pieczenia.
Suche składniki stopniowo dodajemy do mokrych, cały czas miksując. Na koniec dodajemy masło i wszystko mieszamy.

Wylewamy ciasto do przygotowanej blachy, wierzch posypujemy wiśniami, a następnie kruszonką.
Pieczemy około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam wiśnie, a te wydanie jest świetne, kruszonka musi być pycha

    OdpowiedzUsuń