piątek, 28 marca 2014

Ciasteczka owsiane z jabłkiem

Mięciutkie ciasteczka owsiane, marchewkę, którą dodaję często do tego typu ciastek zastąpiłam jabłkiem.  Ciasteczka wyszły bardzo smaczne, smak jabłka idealnie komponuje się z kokosem i migdałami. Niestety nie dałam rady zrobić ładnych zdjęć, gdyż ciasteczka piekłam wieczorem i była to jedyna okazja na ich fotografowanie. Rano już zniknęły:) 

Ciasteczka owsiane z jabłkiem



Składniki:
  • 2  szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki otrębów owsianych
  • 1/2 szklanki kokosu
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżek mąki (użyłam owsianej)
  • 1 starte jabłko
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 40 g roztopionego, ostudzonego masła
Przygotowanie:

Jabłko ścieramy na tarce na grubych oczkach. Płatki migdałowe rozdrabniamy na nieco mniejsze kawałki.  
Wszystkie suche składniki łączymy w misce . Dodajemy składniki mokre i wszystko dokładnie zagniatamy. 

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładamy porcje masy na papier do pieczenia i formujemy płaskie ciasteczka. Między ciastkami powinno być około 1,5 cm przerwy.

Pieczemy około 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią.


4 komentarze:

  1. Ile ml ma masło po rozpuszczeniu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze to nigdy nie zastanawiałam się nad tym:) Najłatwiej po prostu odkroić trochę mniej niż 1/4 kostki, w przypadku masła o wadze 200 g

      Usuń