niedziela, 8 grudnia 2013

Drożdżowe pierogi smażone z kurczakiem tandoori

Dziś zapraszam na super pierożki, które podpatrzyłam w programie Master Chef. Autorem jest mój ulubieniec Daniel Hucik. Pierożki od razu wpadły mi w oko, gdyż są to zdecydowanie moje smaki. Danie nie należy do dietetycznych, jest smażone na głębokim oleju, ale równie dobrze można je upiec w piekarniku.

Zarówno ciasto, jak i farsz możemy przygotować dzień wcześniej, a potem pozostaje nam tylko zlepienie pierogów i smażenie.
Pierogi możemy jeść również na zimno, dzięki czemu sprawdzą się jako przekąska do pracy. Polecam.
 
Drożdżowe pierogi smażone z kurczakiem tandoori
 

 
 
 
Składniki:
Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 100 ml ciepłej wody
  • ¼ szklanki stopionego masła
  • 1 jajko
  • 50 g drożdży
  • 1 szczypta cukru
  • ½ łyżki soli
  • olej do smażenia
Farsz:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 cebula
  • 5-6 pieczarek
  • ½ pęczka świeżej kolendry (opcjonalnie)100 g sera żółtego
  • 1 łyżka przyprawy bombay masala (np. firmy Kotani)
Sos czosnkowy:
  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy ciasta. Drożdże rozcieramy z cukrem, następnie zalewamy je wodą. Mieszamy wszystko dokładnie, i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy  i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Ser żółty ścieramy na tarce. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Kurczaka podsmażamy na oliwie. Odstawiamy do przestygnięcia.
Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki i cebulę również podsmażamy. Składniki farszu dokładnie mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła o średnicy mniej więcej 6-7 cm i faszerujemy.  Oczywiście wielkość pierogów jest dowolna, możecie zrobić również mniejsze.

Smażymy na głębokim tłuszczu do zarumienienia się.
 

 

3 komentarze:

  1. bardzo lubię drożdżowe pierogi:D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja nie jadłam jeszcze takich :O

    zapraszam na nowy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam po odbior nagrody! Prosze o kontakt:) http://goodcookingj.blogspot.co.uk/2013/12/wyniki-konkursu-meski-lunch.html

    OdpowiedzUsuń