piątek, 29 listopada 2013

Makaron z czerwonym Pesto, salami i szynką parmeńską

Pyszny, szybki makaron z moim ukochanym  czerwonym Pesto. Pesto można zrobić samemu lub kupić gotowe.

Prosty przepis, a smak… po prostu rewelacja. Danie robiłam już z różną kombinacją dodatków i zawsze mnie zachwyca. Chyba nigdy mi się nie znudzi.
 
Makaron z czerwonym Pesto, salami i szynką parmeńską




 Składniki:
  • 250 g makaronu pene lub świderki
  • około 70 g włoskiego salami
  • 80 g szynki dojrzewającej (np. serrano)
  • 2 garści rukoli
  • 60 g parmezanu
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 6-7 pomidorków koktajlowych
  • około 10-12 czarnych oliwek
Pesto:
  • 12 suszonych pomidorów w oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić np. ziemnymi
  • 35 g świeżo startego parmezanu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania Pesto. Pomidory osączamy z oleju i grubo siekamy. Bazylię myjemy. Czosnek obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Orzeszki piniowe podpiekamy na złoty kolor na suchej patelnię. Uważamy aby się nie przypaliły. Odstawiamy do przestygnięcia.

Wszystkie składniki  przekładamy do blendera. Przyprawiamy pieprzem i solą według uznania. Miksujemy na gładką pastę.  

Makaron gotujemy al dente. Salami kroimy w kostkę, szynkę w paski. Smażymy do momentu aż szynka i salami się zarumienią. Pomidory i oliwki kroimy na połówki.

Makaron odsączamy, przekładamy do garnka. Dodajemy do niego rukole, szynkę, salami, oliwki, pomidory, parmezan i pesto. Przyprawiamy odrobiną ziół. Mieszamy wszystko dokładnie. Na końcu posypujemy rukolą.

Podajemy na ciepło lub zimno.
 
  
 
 

4 komentarze:

  1. smacznie i kolorowo, super danie :)
    nigdy nie jadlam czerwone pesto, musze kiedys wyprobowac.

    OdpowiedzUsuń
  2. marzę właśnie o takim obiadku dziś... :)) mniami!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Booooomba cudownej porcji makaronu <3

    OdpowiedzUsuń