niedziela, 17 listopada 2013

Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym oraz najlepszy sposób na oczyszczenie kurek

Kurki robiłam w tym roku po raz pierwszy w życiu i zachwyciły mnie swoim smakiem. Jak zawsze żałuję, że nie korzystałam z nich wcześniej. Ostatnio zauważyłam, że przekonałam się naprawdę do wielu nowych produktów, których wcześniej nie lubiłam albo po prostu nigdy nie sięgnęgałam po nie, twierdząc z góry, że pewnie nie będą mi smakować :)

Kurki idealnie komponują się z sosem śmietanowym, który uwielbiam. Danie proste w wykonaniu, a naprawdę zachwycające.


Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym oraz najlepszy sposób na oczyszczenie kurek
 
 
 

Składniki:
  • 300 g  makaronu tagliatelle
  • 1 pierś z kurczaka
  • 200 g kurek
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki parmezanu
  • 1 pęczek pietruszki
  • 150 ml śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy kurczaka na złoty kolor. Przekładamy do miski.

Zaczynamy przygotowywać grzyby. Kurki należy dobrze oczyścić, co bywa naprawdę męczące, dlatego starajcie się wybierać te jak najczystsze. Istnieje kilka sposobów na ich oczyszczenie, jednak moim zdaniem najlepszy to woda wrząca i sól.  Kurki przekładamy na miski i zasypujemy łyżką soli. Następnie zalewamy wrzątkiem i moczymy, do momentu, aż cały brud i piach opadnie na dno naczynia. W razie potrzeby operację powtarzamy, jednak grzyby są już zazwyczaj czyste po jednym płukaniu. Grzyby przekładam za pomocą łyżki cedzakowej na sito i opłukuję zimną wodą z soli. Następnie bardzo delikatnie osuszam papierowym ręcznikiem. 

Tak przygotowane grzyby kroimy na nieco mniejsze kawałki.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę oraz czosnek. Dodajmy kurki oraz suszone pomidory i dusimy przez około 8-10 minut na małym ogniu, delikatnie mieszając.

Śmietanę mieszamy z 2 łyżkami parmezanu, doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną ziół. Mieszamy dokładnie.
Do grzybów dodajemy kurczaka oraz śmietanę. Podsmażamy jeszcze przez około 3 minuty. Dodajemy posiekaną pietruszkę i mieszamy.

Przygotowany makaron polewamy sosem i posypujemy pozostałym  parmezanem.
 
 

7 komentarzy:

  1. Pycha ! Kurki to moje ulubione grzyby :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda zachwycająco, mimo, że nie lubię kurek ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie się prezentuje i jestem pewna, że smakuje wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  4. Też od jakiegoś czasu polubiłam kurki :) Niestety w tym roku przegapiłam prawie cały sezon na nie :(

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo mi sie podobaja twoje dania, wszystkie takie kolorowe, naprawde prezentuje sie swietnie! a teraz to sie juz naprawde zrobilam glodna. szkoda ze sie nie najadlam kurek w jesieni :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję, staram się:) Lubię kiedy dzieję się coś na talerzu. No ja również przegapiłam trochę sezon, i niestety kurki zdążyłam przygotować tylko 2 razy:(

    OdpowiedzUsuń