piątek, 1 listopada 2013

Curry z dynią i kurczakiem

Uwielbiam dania jednogarnkowe, a curry należy do moich ulubionych. Jest stosunkowo proste i bardzo aromatyczne.

Sezon na dynie trwa i nie trudno zauważyć, że mania dyniowa opanowała chyba każdego. Wstyd się przyznać, ale nie byłam dotąd jej wielkim fanem. Jednak w końcu się przełamałam, widząc na każdym portalu kulinarnym  wspaniałe potrawy  z dynią w roli głównej. Nie mogłam się wyłamać i nie spróbować  wyczarować z niej czegoś pysznego. W końcu właśnie dzięki mojemu curry zmieniłam zdanie i do Dyni na pewno jeszcze powrócę.
Do zrobienia curry użyłam dyni w zalewie, którą zakupiłam w Lidlu. Polecam produkt zdecydowanie. Wykorzystanie dyni w tej postaci zaoszczędzi nam na pewno trochę czasu . Dynię z zalewy możemy wykorzystać również jako nadzienie do ciasta lub babeczek.

Do wykonania curry użyłam dyni w zalewie słodko-kwaśnej, jednak spokojnie możecie użyć świeżego warzywa.

Curry z dynią kurczakiem
 
 
 

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 małej papryki czerwonej
  • ½ małej papryki zielonej
  • 200 g dyni w zalewie słodko-kwaśnej  (do kupienia w Lidlu) lub ewentualnie świeża dynia
  • 1 mała cukinia
  • 200 ml mleka kokosowego
  • ½ papryczki chili (opcjonalnie)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki trawy cytrynowej w proszku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka curry
  • 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać)
  • łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki)
  • masło lub oliwa z oliwek do smażenia

Marynata:
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny
  • 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala (ja używam przyprawy Bombay Masala z Kotani)*
Lub własna mieszanka przypraw:
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • około 4 rozgniecione ziarna kolendry
  • 3 rozgniecione goździki
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty. Kurczaka doprawiamy przyprawami oraz sokiem z cytryny. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce.
Cukinię obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, cukinię i papryki kroimy w kosteczkę.
Cukinię obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, cukinię i papryki kroimy w kosteczkę.
Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę, posiekany czosnek. Dodajemy papryki. Smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Następnie dodajemy cukinię, dynię i pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 10 minut. Jeśli używamy dyni w zalewie to najlepiej dodać ją dopiero w momencie kiedy doprawiamy curry mlekiem kokosowym, gdyż jest ona już miękka.


W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.

Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry i pastę curry.  Trzymamy na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos się trochę zredukuję. Jeśli sos nie będzie miał satysfakcjonującej konsystencji możemy dodać do niego odrobinę mąki.
 
 

3 komentarze:

  1. Uwielbiam curry! A do tego z dynią, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe połączenie:) curry i dynia:D śliczny jeżyk:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Curry i dynia to połączenie idealne. Stosuję je w zupie, ale na takie danie rownie chętnie bym się skusiła :))

    OdpowiedzUsuń