wtorek, 5 listopada 2013

Sajgonki

Sajgonki są tradycyjną potrawą kuchni wietnamskiej. Ich podstawą jest papier ryżowy. Farsz możemy komponować z ogromnej ilości dodatków, może być zarówno mięsny jak i warzywny, według waszych indywidualnych upodobań. Do sajgonek często dodawany jest również chiński makaron.

Sajgonki najlepiej podajemy z sosem  sos słodko-kwaśny. Nazwa tego dania znana na całym świecie to spring rolls. Polska nazwa „sajgonki” wywodzi się od nazwy miasta Sajgon, z którego pochodzi wielu imigrantów wietnamskich mieszkających w Polsce.

Wbrew pozorom przygotowanie sajgonek jest bardzo proste, choć wymaga poświęcenia trochę czasu i cierpliwości. Warto jednak spróbować bo domowe sajgonki nie mają sobie równych. Polecam!


Sajgonki
 
 

Składniki na około 15 sztuk:
  • 1/3 cebuli czerwonej
  • 1/2 marchewka
  • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g drobno zmielonego mięsa (pół na pół mielonej wołowiny np. udźca i szynki wieprzowej )
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 5 cm kawałek cebulki dymki
  • 50 g ugotowanego makaronu chińskiego (może być chow main, sojowy lub ryżowy)
  • 4 suszone grzyby mun
  • 1 jajko
  • 30 g pędów bambusa
  • 1-2 liście kapusty pekińskiej
Dodatkowo:
  • 2 opakowania papieru ryżowego (2x50g lub po prostu jedno większe opakowanie http://taotao.pl/produkty_taotao/id,81,papier_ryzowy_taotao.html)
  • olej roślinny do smażenia
  • sos chili słodko-kwaśny lub inny ulubiony
Przygotowanie:

Grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez 20 minut. Ocinamy twarde końcówki, następnie kroimy w cienkie paski. Makaron chiński przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Pamiętamy aby go potem dokładnie osuszyć. Następnie kroimy go w paski o długości ok. 4 cm. Marchew, cebulę i pędy bambusa kroimy w malutką kosteczkę (około 4 mm). Liście kapusty pekińskiej oraz cebulkę dymkę drobno siekamy.

Czosnek i imbir siekamy drobno. Cebulkę, czosnek i imbir podsmażamy na patelni, dodajemy do niej mięso i smażymy przez około 5 minut. Przyprawiamy sosami sojowymi, przyprawą 5 smaków. Dodajemy marchewkę, smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy grzyby mun, kapustę i pędy bambusa. Smażymy jeszcze 2-3 minuty wszystkie składniki. 

Mięso z warzywami, makaron i dymkę przekładamy do miski, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.

Pojedyncze placki papieru ryżowego zanurzamy w letniej wodzie i kładziemy na desce aż zmiękną. Na placek nakładamy nadzienie i zawijamy dość ciasno.

Sajgonki zawijamy w ten sam sposób co krokiety. Dzięki temu nie będą się rozwijały podczas smażenia.

Smażymy w woku na rozgrzanym, głębokim oleju do osiągnięcia złotobrązowego koloru. Podajemy z sosem chili.
 
 

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam sajgonki i robię je w hurtowych ilościach :) Są dość pracochłonne ale takie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zamierzam zrobić dziś swoje pierwsze sajgonki w życiu. Szukając przepisów natknęłam się na ten blog. Uważam, że to najlepszy przepis na sajgonki i zrobię je właśnie według niego. Napiszę później jak mi wyszły. (Gotowanie jest również moją pasją:) Pozdrawiam cieplutko :))))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że wyjdą pyszne, oczywiście oczekuje na efekty:)

      Usuń
  3. Odpisuję jak obiecałam:)))))))))) Powiem tak, niebo w gębie to jest mało powiedziane. Fantastyczny przepis, polecam wszystkim. Pozdrawiam Cię Aniu i dziękuję za ten przepis. Postanowiłam w chwilach wolnych od m.in. gotowania, poczytać sobie Twój blog, może jeszcze coś podpatrzę :)

    OdpowiedzUsuń