środa, 20 listopada 2013

Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią

Na przepis trafiłam podczas moich codziennych poszukiwań inspiracji kulinarnych. Jest to danie autorstwa Basi Ritz, która jak na Master Chefa przystało, miała doskonały pomysł. Danie  okazało się szczałem w dziesiątkę. Połączenie ciasta francuskiego, mięsa mielonego, sosu pomidorowego i dyni… idealne. Ja swoją tartę nieco zmodyfikowałam. Użyłam między innymi jednego ciasta francuskiego, nie dwóch, jal w oryginalnym przepisie. Jednak moim zdaniem lepiej wykorzystać dwie paczki, gdyż spód będzie wtedy bardziej wyczuwalny.

Polecam przepis zdecydowanie, super danie zarówno na obiad, jak i na imprezę.


Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią
 
 
 
 
Składniki:
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 200 g dyni (użyłam dyni z zalewy słodko-kwaśnej, dostępna w Lidlu)
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g mielonego mięsa (użyłam wieprzowej szynki)
  • 1 łyżka  koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżki ziół prowansalskich
  • 400 ml krojonych pomidorów
  • około 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu Worhestershire
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 łyżki bułki tartej
  •  miękkie masło
  • około 80 g parmezanu
  • garść rukoli

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra/dół).

Formę do tarty lub tortownicę o wymiarach około 26 centymetrów smarujemy tłuszczem.

Płaty ciasta francuskiego kładziemy jeden na drugim, i dociskamy aby się za sobą połączyły. Możemy do tego użyć wałka.

Ciastem wyłóż spód oraz brzegi formy. Brzegi ciasta smarujemy delikatnie roztopionym masłem lub oliwą. Spód oprószamy bułką tartą. Ciasto podpiekamy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut.

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Chili drobno siekamy.
Jeśli używamy świeżej dyni, to obieramy ją, usuwamy pestki i kroimy ją w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, i podsmażamy cebulę, czosnek i chili.
Dodajemy mięso i smażymy przez około 5 minut. Jeśli używamy świeżej dyni dodajemy ją po 5 minutach do mięsa i smażymy przez kolejne 5 minut. Kiedy mięso będzie usmażone dodajemy zioła, sos sojowy, sos worhestershire , koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Doprawiamy pieprzem i szczyptą cukru. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut.

Pomidorki koktajlowe myjemy, przekrajamy na pół i mieszamy z sosem. Jeśli używamy dyni z zalewy to dorzucamy ją dopiero w tym momencie.

Mięso z sosem wykładamy na podpieczony spód. Posypujemy startym parmezanem.

Pieczemy około 25-30 minut. Co jakiś czas należy sprawdzić, czy ciasto nie zarumieniło się zbyt mocno.

Upieczoną tartę posypujemy obficie rukolą.  
 
 
 
 

3 komentarze:

  1. Ajć! piękna i smakowita. A ta rukola na wierzchu przypomina mi jedną z moich ulubionych pizzeri we Wrocławiu :)

    OdpowiedzUsuń