sobota, 9 lutego 2013

Wytrawne roladki z ciasta francuskiego

Jeśli zastanawiacie się co można by przygotować  na przyjęcie i zbytnio się nie napracować to polecam te pyszne zawijaskiJ Są ekspresowe w wykonaniu, można je przygotować wcześniej i upiec przed samym podaniem.  Naprawdę polecam. Uwaga!! Szybko znikają z talerzaJ Przy większej ilości osób proponuję podwoić albo potroić porcję.

 
Wytrawne roladki z ciasta francuskiego
 
 
 


Składniki:

·       opakowanie ciasta francuskiego
·       keczup
·        około 50 g salami, dowolnej  szynki lub boczku pokrojonego w cieniutkie paseczki
·       około 3 pieczarki
·       żółty ser
·       zioła prowansalskie

 
Przygotowanie:

Pieczarki obieramy, kroimy w bardzo cienkie plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce.

Ciasto francuskie rozkładamy (nie wałkujemy).  Układamy równolegle plasterki salami i pieczarki. Polewamy keczupem, posypujemy serem żółtym i ziołami prowansalskimi.

Ciasto zwijamy ciasno jak roladę i dociskamy aby się nie rozpadła. Roladę tniemy w około 2 cm plastry. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut aż roladki się lekko zarumienią.

 

1 komentarz:

  1. ja też dziś pracowałam nad ciastem francuskim. Uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń