Odkąd zrobiłam
hamburgery własnoręcznie rzadko sięgam już po te kupne. Mogę śmiało stwierdzić,
że nie ma lepszych hamburgerów niż te domowe. 
Są soczyste, doprawione
ta jak lubię, i przede wszystkim zdrowsze. Kotlet gra tu zdecydowanie główną rolę,
co jest rzadkością w tych serwowanych w knajpach, gdzie dominują sałatki i
rozmaite sosy odwracające naszą uwagę od smaku „mięsa”.
Zdecydowanie polecam
!!!
Składniki na 4 burgery:
·       
400 g dobrej jakości mielonej wołowiny (używam  polędwicy)
·       
½ cebuli drobno posiekanej
·       
przyprawa do hamburgerów
·       
1 łyżka sosu worcestershire
·       
gałka muszkatołowa
·       
pieprz Cayenne
·       
czosnek granulowany
·       
1 łyżka sosu sojowego
Dodatkowo:
·       
4  bułki hamburgerowe
XXL
·       
mała cebula pokrojona w pióra
·       
około 3 ogórki konserwowe pokrojone w plastry
·       
sałata lodowa
·       
1 pomidor, pokrojony w plasterki
·       
1/ 2 papryczki chilli pokrojona w plastry
·       
4 plastry sera
Sos:
·       
3 łyżki ketchupu
·       
4 łyżki majonezu
·       
1 łyżeczka sosu worcestershire
·       
¼ papryczki chilli drobno pokrojona
·       
1 łyżka octu
·       
1 łyżeczka soku z cytryny
·       
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wołowinę mieszamy z przyprawami i odstawiamy do
lodówki na około 45 minut. W tym czasie kroimy warzywa, które będą dodatkiem do
naszych burgerów. 
Do przyprawionych burgerów dodać drobno posiekana
cebulę i wymieszać wszystko dokładnie. Uformować 4 kotlety. Smażyć na
rozgrzanej patelni przez około 4 minuty z każdej strony. 
Bułki przekroić na połówki, na dolnej części położyć
plaster sera. opiec w piekarniku w 200 stopniach, aż ser się roztopi i bułki
się zarumienią. Bułki należy pilnować ponieważ szybko mogę się spalić. 
Przygotować sos z podanych składników
Dolną połówkę bułki posmarować sosem, położyć burgera,
ułożyć przygotowane warzywa. Przykryć drugą połówką bułki. 
Podawać z frytkami.
Podawać z frytkami.
 
 




 
Wygląda obłędnie;)
OdpowiedzUsuńCoraz ładniejsze Ci zdjęcia wychodzą :)
OdpowiedzUsuńJa czekam na przepis ciasta francuskiego z dodatkami, bo D męczy o wypróbowanie w domu :)
No zdjęcia są trochę lepsze:) Ale nie obejdzie się bez aparatu:) Przepsi postaram się dodać do końca tygodnia.
OdpowiedzUsuńZdjęcia leprze bo od innego autora ;). Hamburgery wyszły za...iste :D:D
OdpowiedzUsuń