środa, 27 lutego 2013

Ciasteczka owsiane z czekoladą, orzechami i wiśniami

Ciasteczka owsiane należą do moich ulubionych. Są bardzo sycące i zarazem zdrowsze niż te tradycyjne. To już moja druga wersja ciastek z płatkami owsianymi. Ciężko powiedzieć, które są moim faworytem. W obu wersjach wyszły pyszne.

Ciasteczka są bardzo chrupkie i aromatyczne. Wiśnie, czekolada i orzechy doskonale do siebie pasują. Jeśli nie macie wiśni można je zastąpić żurawiną. 

Ciastka śmiało można przechowywać w zamkniętym pojemniku. Wytrzymają na pewno kilka dni o ile domownicy powstrzymają się przed ich zjedzeniem.  

Ciasteczka owsiane z czekoladą, orzechami  i wiśniami
 
 
 
 

 

Składniki na około 30 sztuk:

·       200g mąki pszennej
·       1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·       1/2 łyżeczki sody
·       szczypta soli
·       170 g masła lub margaryny
·       1 jajko
·       120g brązowego cukru
·       250 g płatków owsianych
·       100g czekolady (użyłam Milki z Daim)
·       50g orzechów włoskich
·       50g suszonych wiśni

Przygotowanie:


Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i płatkami owsianymi. Suche składniki dodać do masy, zmiksować wszystko dokładnie. Czekoladę pokroić na małe kawałeczki. Orzechy drobno posiekać. Do masy dodać czekoladę, wiśnie i orzechy, wymieszać.

Z masy formować ciasteczka o średnicy około 4 cm. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach około 1,5 cm.

Piec w 180 stopniach około 15 minut. Zostawić do ostygnięcia na blaszce.
 
 
 

1 komentarz:

  1. Lubię takie ciasteczka zabierać do pracy, albo chrupać je czytając książkę i pijąc herbatę :) Wiśnie i czekolada to jest to! :)

    OdpowiedzUsuń