wtorek, 12 lutego 2013

Red Velvet Cupcakes

Dziś propozycja na walentynkiJ Absolutnie wspaniałe, mięciutkie i aksamitne cupcakes. Zdecydowanie najlepsze jakie jadłam. Wymagają niewiele pracy a efekt jest zniewalający.
Przepis na ciasto RED VELVET przewija się systematycznie na innych blogach. Moją uwagę przykuły jego modyfikacje na http://www.mojewypieki.com/ , jednak został przeze mnie odłożony i czekał cierpliwie na swoje 5 minut. Żałuje, że od razu go nie wypróbowałam.
Ciasto może być bazą również dla tortów, ciast z owocami i galaretką czy nawet serników. Na pewno jeszcze nie raz je wykorzystam. Oczywiście kolor też można modyfikować, albo w ogóle zrezygnować z barwników. Ja akurat nie miałam czerwonego więc użyłam fioletu i wyszedł równie fajnie. Na walentynki jednak polecam kolor czerwonyJ
 
Red Velvet Cupcakes
 
 
 
 
 
Składniki na 12 cupcake'ów :
·       200 g mąki
·       90 g miękkiego masła
·       200 g cukru brązowego
·       1 duże jajko lub dwa małe
·       180 ml (3/4 szklanki) maślanki
·       2,5 łyżki ciemnego kakao
·       1/4 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku
·       1 łyżeczka octu
·       1 łyżeczka sody oczyszczonej
·       1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·       1/2łyżeczki ekstraktu lub aromatu waniliowego

Krem:
·       250g serka mascarpone
·       60 g cukru pudru
·       70 g bardzo miękkiego masła
·       aromat orzechowy (można użyć dowolnego np. bardzo dobrze będzie pasował waniliowy)
·       kolorowe posypki (opcjonalnie)
 
Przygotowanie:
 
W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Masło zmiksować przez 2 minuty, dodać cukier i miksować, aż do uzyskanie gładkiej, puszystej masy. Dodać jajko i aromat waniliowy. Zmiksować do połączenia składników.
Maślankę dokładnie połączyć z barwnikiem.
Do maślanej masy dodawać na zmianę mąkę i maślankę (cały czas miksując na niskich obrotach) zaczynając i kończąc na mące.
Do szklanki wlać ocet, wsypać sodę oczyszczoną, kiedy się spieni od razu wlać do masy.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Blachę wyłożyć papilotkami i przełożyć do nich masę. Piec około 20 min do suchego patyczka.
W międzyczasie przygotować krem.
W misce zmiksować masło, dodać cukier puder. Miksować do uzyskania puszystej masy. Dodać serek mascarpone i aromat. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.

Przełożyć krem do szprycy i ozdobić ostudzone babeczki. Posypać posypką.

3 komentarze:

  1. Rzeczywiście fajny ten krem. Kuszące babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm nie dodawałam jeszcze nigdy octu :) muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń