wtorek, 26 lutego 2013

Cookie Dough Cupcakes

Przepis na te babeczki znalazłam na stronie http://uheleny.com/?p=744 Pomysł mnie zainteresował. Zaczęłam szukać jeszcze innych propozycji na takie muffiny. Okazało się że są bardzo popularne na zagranicznych (szczególnie amerykańskich) blogach. Muffiny z ciasteczkową niespodzianką w środku to zdecydowanie miła odmiana od tradycyjnych babeczek. Masę ciasteczkową możemy wykorzystać nie tylko w babeczkach. Moją uwagę przykuło również brownie z cookie dought. Na pewno niebawem wykorzystam ten pomysł.

 
Cookie Dough Cupcakes
 
 
 

 

Składniki na około 16 babeczek

Cookie dough:
·       90 g kostki miękkiego masła
·       2/3 szklanki brązowego cukru ( mniej niż połowa szklanki
·        3 łyżki mleka
·       łyżka cukru waniliowego
·       1 szklanka mąki
·       70 g posiekanej czekolady

Babeczki:
·       110 g masła
·       2 jajka
·       1 szklanka mleka
·       1 1/2 szklanki mąki
·       1/2 szklanki brązowego cukru
·       1/2łyżeczki proszku do pieczenia
·       ½łyżki octu
·       1/2łyżeczki sody
·       1łyżeczka aromatu waniliowego
·       2łyżeczki cukru waniliowego

Krem:
·       100 g miękkiego masła
·       40 g brązowego cukru
·       1 opakowanie serka Philadelphia lub serka kremowego Turek
·       40 g cukru pudru
·       barwnik spożywczy


Przygotowanie:

Przygotować cookie dought. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mleko oraz mąkę. Ucierać do powstania gładkiej masy. Dodać czekoladę i połączyć wszystko. Z masy uformować kulki o średnicy około 3 cm. Gotowe kulki włożyć do lodówki.

Przygotować ciasto na babeczki.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrami. Dodać jajka i ucierać do połączenia się składników. Następnie suche składniki dodawać do masy na zmianę z mlekiem, mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto. Do octu wsypać sodę. Kiedy się spieni dodać do ciasta, wymieszać delikatnie.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Napełnić je ciastem do 2/3 wysokości. Do każdej papilotki włożyć kulkę schłodzonego ciasta i zakryć ją ciastem. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach.

W tym czasie przygotować krem.

Masło utrzeć i stopniowo dodawać cukier brązowy i cukier puder. Następnie dodawać partiami serek cały czas miksując. Utrzeć na gładka masę. Jeżeli chcemy aby krem był kolorowy dodajemy niewielką ilość barwnika (u mnie w proszku) i delikatnie mieszamy aby połączył się z kremem.

Krem włożyć na około 40 minut do lodówki. Kiedy się schłodzi przełożyć do rękawa cukierniczego. Ozdobić kremem wystudzone babeczki.


 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz