środa, 20 lutego 2013

Chilli Con Carne z czekoladą i nutą korzenną

Uwielbiam kuchnię meksykańską szczególnie za ostre potrawy i wyjątkowe aromatyJ

Chili robię bardzo często, jest to zdecydowanie moje ulubione danie jednogarnkowe. Do chili możemy użyć różnego mięsa, ale tak naprawdę prawdziwy smak uzyskamy jedynie w przypadku wołowiny.

Wersję z czekoladą robiłam po raz pierwszy i chyba teraz już właśnie taka będzie gościć na moim stole. Jej aromat świetnie podkreśla smak dania i super komponuje się z jego ostrością.

Warto spróbować! Pomysł zaczerpnęłam z bloga Just My Delicious: http://www.justmydelicious.com/2013/01/chilli-con-carne-z-czekolada-i-cynamonem.html

 

CHILLI CON CARNE Z CZEKOLADĄ I KORZENNĄ NUTĄ
 
 
 

 
Składniki:

·       400 g wołowiny (zmielonej lub pokrojonej w drobną kosteczkę)
·        czerwona cebula
·       2 posiekane ząbki czosnku
·       papryczka chili
·       400 g pomidorów  krojonych z puszki
·       1 mała puszka czerwonej fasoli
·       ¾ puszki kukurydzy
·       30 g czekolady gorzkiej 70% kakao
·       łyżka kakao
·       100 ml kwaśnej śmietany lub grecki jogurt
·       1 czerwona papryka
·       ½ bulionu wołowego
·       słodka papryka, oregano
·       odrobina sosu  piri-piri lub tabasco
·       1/3 łyżeczki cynamonu
·       1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
·       przyprawa do chili con carne
·       sól, pieprz

 

Przygotowanie:


Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Papryczkę chili pokroić w cienkie plasterki, paprykę w paski. Czosnek drobno posiekać. W dużym garnku lekko podsmażyć cebule i czosnek.  Dodać wołowinę i smażyć aż się zarumieni. Dodać pomidory z puszki, paprykę i bulion wołowy. Dusić około 20-25 minut, aż mięso zmięknie i sos się zredukuje. Dodać przyprawy, fasolę i kukurydzę z puszki. Wymieszać do połączenia się składników i dusić jeszcze około 5 minut. Pod koniec gotowania dodać czekoladę i kakao, wymieszać aż czekolada się rozpuści. Zdjąć garnek z ognia. Dodać śmietanę, uważać aby się nie zważyła.

Podawać z tortillami, ryżem lub chlebem.

1 komentarz:

  1. Czekolada jest szalenie interesujacym dodatkiem do wytrawnych dan. Chetnie skosztowalabym twojego chilli!

    OdpowiedzUsuń