czwartek, 14 lutego 2013

Murzynek tradycyjny z czekoladowym ganache

Przepis na ten murzynek dostałam od szwagierki, która robi go bardzo często i zawsze wychodzi przepyszny i mięciutki. Leżał jakiś czas w moich zbiorach, ponieważ bardzo rzadko piekę takie tradycyjne ciasta. Kiedy mam do wyboru prosta babkę albo  jakiś  wymyślny  tort,  to raczej wybiorę to drugie ponieważ wole poeksperymentować.

Mój M. jest natomiast fanem prostych ciast, szczególnie babek. Od dłuższego czasu mówił, że ma wielką ochotę na murzynka, więc pomyślałam,  że  Walentynki będą dobrą okazją do upieczenia czegoś specjalnie dla niego.

Oczywiście musiałam nadać mu bardziej walentynkowy wyglądJ Tradycyjną polewę zastąpiłam czekoladowym  ganache. Polecam !!
 
 
Murzynek tradycyjny z czekoladowym ganache




 

 


Składniki:

·       4 łyżki kakao
·       4  duże jajka
·       320 g margaryny (użyłam Palmy z Murzynkiem)
·       2 szklanki mąki
·       ¾  szklanki mleka
·       1,5 szklanki cukru
·       1,5  łyżeczki proszku do pieczenia;
·       aromat rumowy
 

czekoladowe ganache:
 
·       100 ml śmietanki kremówki (30 %)
·       50 g czekolady gorzkiej
·       50 g czekolady mlecznej


Przygotowanie:

Margarynę, cukier i kakao zagotowujemy, cały czas mieszając. Dodajemy mleko i aromat. Cały czas mieszamy, aż składniki się połączą i cukier dobrze się rozpuści. 

Odstawiamy masę aby przestygła. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli.  Do ostudzonej masy dodajemy żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.  Wszystko dobrze łączymy. Na końcu dodajemy ubita pianę. Całość delikatnie mieszamy.

Masę przelewamy do blachy o wymiarach 24x24 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka.

Przygotowujemy polewę. Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje, zdejmujemy z ognia. Czekoladę siekamy drobno i dodajemy do śmietany. Mieszamy czekoladę ze śmietaną do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy aby przestygła.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie  wyjmujemy z formy i wycinamy nożem kształt serca. Dekorujemy ganache oraz posypujemy kolorowymi posypkami.
Smacznego:)

 
Walentynki 2013 - czym to się je?

3 komentarze:

  1. Skorzystałam z przepisu.. smak ciasteczka przypomina mi moje dzieciństwo ! Mniamu... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też skorzystałam. Ciasto wyszło boskie

    OdpowiedzUsuń