piątek, 22 lutego 2013

Krewetki z czosnkiem, chili i pietruszką

Krewetki bardzo lubię, zwykle jednak jem je w restauracji, najczęściej w sushi. Już od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie aby spróbować przyrządzić je samemu.

Znalazłam mnóstwo przepisów, ciężko było się zdecydować jaki wybrać. Wszystkie wyglądały zachęcająco. W końcu wybrałam najprostsze rozwiązanie, krewetki smażone na maśle z prostymi dodatkami. Jak na pierwszy eksperyment myślę, że jest to najlepszy wybór.

Krewetki wyszły naprawdę świetnie, super komponowały się z ostrą papryczka chili. Sosik jest niezwykle aromatyczny, smakuje doskonale z pieczywem. Samo danie jest ekspresowe w wykonaniu, ja jednak kupiłam krewetki w całości , i dużo czasu zajęło mi ich  wyczyszczenie. Jest to naprawdę żmudna robota, a na porcje dla dwóch osób naprawdę sporo krewetek trzeba przygotować, szczególnie jeśli zakupimy mniejsze.

Następnym razem pójdę chyba na łatwiznę i wykorzystam już gotowe, oprawione krewetki.


Krewetki z czosnkiem, chili i pietruszką
 
 
 

Składniki na 2 porcje:
 
·       350 g (około 24 sztuki) krewetek
·       3 ząbki czosnku
·       papryczka chili
·       40 g masła
·       sok z połowy cytryny
·       pęczek pietruszki
·       sól, pieprz

Przygotowanie:

Krewetki dokładnie oczyścić, usunąć pancerze i jelita (krewetkę należy lekko naciąć wzdłuż całego tułowia i wyjąć ciemne żyłki), dobrze opłukać. Jeśli kupujemy mrożone pozostaje nam jedynie odmrożenieJ

Czosnek  i papryczkę chili drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło. Podsmażyć czosnek oraz papryczkę chili. Dodać krewetki i smażyć przez 2-3 minuty z każdej strony, aż zrobią się złotawe.

Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić sokiem z  cytryny, solą i odrobina pieprzu.

Podawać z pieczywem czosnkowym.

 


 


 

 

.

6 komentarzy:

  1. Krewetki na maśle z czosnkiem, chilli i pietruszką są najlepsze :) Smak tkwi w prostocie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Egzotycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupiłem mrożone.. zrobiłem jak napisałaś. Wyszła mi breja i zimne pół-mrożone krewetki.. No, eee.. widać, że nie wszyscy faceci są mistrzami kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiałeś nie rozmorozić ich dobrze. Krewetki bardzo którko się smaży jeśli były jeszcze lekko zmrożone to nie dziwie się że wyszło źle:) Polecamu użyć świeżych, wtedy muszę wyjść!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, a czy mrożone można tylko przelać wrzątkiem np.? W niektórych przepisach podają też ,żeby gotować około 3 minut.
    sade

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę, że można jak najbardziej. Tylko jeśli gotujesz musisz potem smażyć je trochę krócej aby nie były gumowate.

    OdpowiedzUsuń