środa, 6 lutego 2013

Cake Pops

Cake pops to nic innego jak rodzaj ozdobionej bajaderki na patyku. Ostatnio stają się bardziej modne niż cupcakes. Pierwszy raz zobaczyłam je na blogu Bakarelli, która jest mistrzynią w robieniu najbardziej wymyślnych cake popsów. Te wdzięczne ciasteczka są niezwykle proste w wykonaniu. Jedyna trudność to zdobienie, które jest niestety bardzo czasochłonne. No ale dla takiego efektu warto się trochę pomęczyć. Oczywiście w wersji dla leniwych możemy pozostawićje po prostu w polewie czekoladowej i będą również smakowitą przekąską.

Te ciasteczka na patyku są idealnym rozwiązaniem na imprezę,szczególnie taką z udziałem dzieci. Na pewno podbiją serca wszystkich. Uważam,że lepiej sprawdzą się niż tradycyjny tort. Są bardziej interesujące i przede wszystkim praktyczniejsze (przysparzają mniej kłopotów przy jedzeniu (połączenie krem+dziecko, hmmm chyba wszyscy wiemy jaki jest wynik :D)

Zachęcam wszystkich do spróbowania i uwolnienia swojej kreatywności.

Czekam na linki z efektami Waszej pracy !!


CAKE POPS
 
 
 
 
 
 
 
Składniki na około 35 sztuk
·        około 450 g ciasta (ja użyłam Brownie upieczonego w blaszce 24X24)
·        patyczki do cake pops (dostępne są np. na stronie http://wypiekarnia.pl/)
·        kolorowe posypki, wiórki kokosowe
·        tabliczka gorzkiej czekolady
·        tabliczka białej czekolady
·        150 g mascarpone
·        aromat rumowy, aromat wiśniowy (można użyć dowolnego aromatu albo w ogóle go pominąć)
·        2 kieliszki rumu
·        4 łyżki ulubionego dżemu
·        olej
 
Przepis na Brownie:
·        1 tabliczka gorzkiej czekolady
·        1 tabliczka mlecznej czekolady
·        200 g masła
·        2 jajka
·        150 g mąki
·        1/3 szklanki cukru pudru
·        1/3 szklanki cukru dark muscavado
 
Przygotowanie:

Zaczynamy od zrobienie Brownie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Masę odkładamy do przestygnięcia. Jajka roztrzepujemy, dodajemy cukier i ubijamy aż dobrze się z nim połączą. Do masy czekoladowej dodajemy jajka z cukrem, mieszamy chwilę. Dodajemy mąkę. Mieszamy aż składniki się połączą.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 35 minut. Brownie od razu wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy aby przestygło.
Przygotowujemy sobie miejsce z zamrażarce. Wystudzone ciasto drobno kruszymy. Dzielimy na dwie części.
Pierwszą część  dokładnie mieszamy  z mascarpone, aromatem rumowym i kieliszkiem rumu. Tworzymy dużą kulę. Drugą część łączymy z dżemem, rumem, aromatem wiśniowym. Zawijamy obie masy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażarce.
Wyjmujemy masę, formujemy kulki równej wielkości.
 
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schładzamy w zamrażarce przez kolejne 15 minut.
Gorzką czekoladę roztapiamy z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Końcówkę patyczka zanurzamy w czekoladzie i od razu wtykamy w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Schładzamy cake popsy po raz kolejny przez 15 minut.
Wyjmujemy ciastka z zamrażarki. Przygotowujemy posypki.  Zanurzamy w roztopionej wcześniej czekoladzie i i od razu dekorujemy.
Kiedy zużyjemy całą ciemną czekoladę, rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką oleju białą i zdobimy pozostałe lizaczki.
Cake popsy najlepiej przekładać do szklanek w odstępach lub wbijać w styropian.
Przechowujemy w lodówce.
Uwagi:
 
Jeśli chcecie zrobić lizaczki w kształcie muffinek, to musicie uformować je przed zdobieniem. Ciasto jest dość plastyczne, można mu nadać, bez problemy pożądany kształt. Dół muffinek zanurzałam najpierw w ciemnej czekoladzie, następnie górę w jasnej.  
POLECAM  !!!
 

2 komentarze:

  1. WYGLĄDA NIESAMOWICIE I ZAPEWNE TAK SMAKUJE. POZDRAWIAM :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super,,jeszcze takich kuleczek nie robiłam ale na pewno wypróbuję świetnie wyglądaj

    OdpowiedzUsuń