poniedziałek, 23 marca 2015

Wiśniowa "Delicja" czyli biszkopt z galaretką, owocami i musem czekoladowym

Już od dłuższego czasu po głowie chodził mi pomysł upieczenia popularnej „Delicji” w formie normalnego ciasta.
Ostatnio przepis taki pojawił się na blogu „Moje Wypieki” i zmotywowało mnie to do wykonania swojej wersji.
Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie, ciasto jest lekkie, orzeźwiające, nie za słodkie, idealne na wiosnę.
 Wiśniowa "Delicja" czyli biszkopt z galaretką, owocami i musem czekoladowym


Składniki:
Biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 100 g drobnego cukru lub 80 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki kompotu z wiśni
  • 10 ml wiśniówki (opcjonalnie)

Galaretka pomarańczowa:
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 750 ml wody
  • 1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu

Mus czekoladowy:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki przesiewamy, białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier - łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Do ubitej piany dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę. Masę delikatnie mieszamy szpatułką, aby składniki się połączyły.
Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, tortownicą uderzamy kilka razy o blat aby masa się wyrównała i równo upiekła.
Pieczemy ciasto w temperaturze 160 stopni w termo-obiegu przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuszczamy formę na podłogę, ciasto studzimy w tortownicy.
Biszkopt nasączamy kompotem z wiśni wymieszanym z wiśniówką.

750 ml wody zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki, studzimy. Kiedy galaretka nieco ostygnie dodajemy owoce. Schładzamy, uważające aby galaretka całkowicie nie stężała, nie powinna być jednak płynna aby nie wsiąkła w biszkopt.
Na biszkopt wykładamy galaretkę, ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Z 300 ml mocno schłodzonej śmietany odlewamy 100 ml i podgrzewamy w rondelku, prawie do wrzenia, zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy wszystko do momentu roztopienia się czekolady. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
W misie miksera ubijamy na sztywno pozostałe 200 ml śmietany. Następnie stopniowo, do ubitej kremówki dodajemy sos czekoladowy, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia.
Mus czekoladowy wykładamy na galaretkę, schładzamy w lodówce przez około 3 godziny.


 

3 komentarze:

  1. jaki puszysty Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Delicja w wersji maxi?! OOooo ja! :) Chcę to jesć! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszna całość ale najlepszy mus .Robię go do naleśników . Polecam .

    OdpowiedzUsuń