Cordon bleu to nic innego jak panierowany filet z
cielęciny ( ewentualnie schabu) wypełnioną serem i szynką.
Najczęściej w formie kieszonki wypełnionej dodatkami,
w mojej wersji jako roladka.
Niezwykle popularny, bardzo prosty i smaczny J
Kotlet Szwajcarski (Cordon Bleu)
Składniki:
- 2 sznycle cielęce lub grubsze plastry schabu
- 2 plastry ulubionej szynki
- 2 plastry żółtego sera
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 3-4 łyżki bułki tartej
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki majeranku
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy z błon i tłuszczu,
myjemy i cienko rozbijamy. Nacieramy czosnkiem przetartym przez praskę i
przyprawami. Zalewamy mlekiem i wstawiamy
na pół godziny do lodówki.
Na kawałki mięsa układamy plastry
szynki i sera. Zwijamy ciasno w roladę.
Jajko wbijamy na talerz, roztrzepujemy
widelcem z odrobiną soli. Na drugi talerz wsypujemy mąkę, a na trzeci bułkę
tartą. Gotowe sznycle panierujemy w mące, jajku, a na koniec w bułce
tartej.
Roladki możemy spiąć go wykałaczką,
ale nie jest to koniecznie.
Na patelni rozgrzewamy około 1
centymetrową warstwę oleju, smażymy kotlety na średnim ogniu z obu stron na
złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz