niedziela, 15 marca 2015

Kotlet Szwajcarski (Cordon Bleu)

Cordon bleu to nic innego jak panierowany filet z cielęciny ( ewentualnie schabu) wypełnioną serem i szynką.
Najczęściej w formie kieszonki wypełnionej dodatkami, w mojej wersji jako roladka.
Niezwykle popularny, bardzo prosty i smaczny J

Kotlet Szwajcarski (Cordon Bleu)





Składniki:
  • 2 sznycle cielęce lub grubsze plastry schabu
  • 2 plastry ulubionej szynki 
  • 2 plastry żółtego sera
  • 1 jajko
  • 1/4  szklanki mleka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy z błon i tłuszczu, myjemy i cienko rozbijamy. Nacieramy czosnkiem przetartym przez praskę i przyprawami.  Zalewamy mlekiem i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Na kawałki mięsa układamy plastry szynki i sera. Zwijamy ciasno w roladę.
Jajko wbijamy na talerz, roztrzepujemy widelcem z odrobiną soli. Na drugi talerz wsypujemy mąkę, a na trzeci bułkę tartą.  Gotowe sznycle panierujemy w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej. 
Roladki możemy spiąć go wykałaczką, ale nie jest to koniecznie.
Na patelni rozgrzewamy około 1 centymetrową warstwę oleju, smażymy kotlety na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz