niedziela, 29 marca 2015

Tarta z masłem orzechowym na krakersowym spodzie

Masło orzechowe to jeden z najbardziej popularnych produktów kojarzących się z kulturą amerykańską. W Polsce raczej niedoceniony, używany zazwyczaj jako smarowidło do kanapek.
Ja osobiście masło orzechowe uwielbiam w różnych innych postaciach, a zdecydowanie najmniej właśnie jako dodatek do chleba.
Postaram się w najbliższym czasie pokazać Wam moje kulinarne inspiracje z wykorzystaniem masła orzechowego zarówno na słodko jak i w potrawach słonych.
Pierwsza odsłona – na słodko-słono, to tarta  praktycznie bez pieczenia, łącząca w sobie  słodki smak karmelu, słoność krakersów, czekolady  i  masło orzechowe-będące połączeniem obu smaków-słonego i słodkiego. Dla mnie rewelacja!
Tarta jest bardzo sycąca, mały kawałeczek zaspokoi  Wasz apetyt na słodkości.
Połączenie jest naprawdę zaskakujące,  ostatnio zdecydowanie jeden z moich ukochanych deserów . Polecam!!

Tarta z masłem orzechowym na krakersowym spodzie



Składniki:
Spód:
  • 200 g krakersów (np. Lajkonik)
  • 100 g masła orzechowego
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 40 g brązowego cukru (opcjonalnie)

Krem:
  • 250 g serka kremowego np. Philadelphia lub mascarpone
  • 75 g masła orzechowego
  • 5-6 łyżek masy krówkowej

Czekoladowy krem:
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

Dodatkowo:
  • 1 duży banan


Przygotowanie:
Krakersy umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania okruszków. Dodajemy masło orzechowe i rozpuszczone, lekko przestudzone masło. Ponownie miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. 
Formę do tarty smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Dno i boki formy wykładamy okruszkami. Podpiekamy spód przez 10 minut. Studzimy.
Podpieczenie spodu możemy ominąć, wtedy po postu będzie mnie zwarty.

Serek przekładamy do miski, dodajemy masę krówkową i masło orzechowe, miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Jeśli będzie za mało słodki, możecie dodać masy krówkowej.
Śmietanę kremówkę przelewamy do garnuszka, podgrzewamy prawie do wrzenia, zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekane czekolady, odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie schładzamy w lodówce przez około godzinę.
Schłodzony ganach miksujemy końcówką do ubijania, do momentu otrzymania puszystego kremu.
Banana kroimy w plasterki.
Krem orzechowy wykładamy na spód, wyrównujemy, następnie układamy warstwę bananów, no końcu nakładamy krem czekoladowy.
Schładzamy tartę w lodówce.


2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis bardzo łatwy a ciasto przepyszne . Nie lubię przebywać w kuchni za długo a ten przepis sprawdza się doskonale .

    OdpowiedzUsuń