Masło orzechowe to jeden z najbardziej popularnych
produktów kojarzących się z kulturą amerykańską. W Polsce raczej niedoceniony,
używany zazwyczaj jako smarowidło do kanapek.
Ja osobiście masło orzechowe uwielbiam w różnych innych postaciach, a zdecydowanie najmniej właśnie jako dodatek do chleba.
Postaram się w najbliższym czasie pokazać Wam moje
kulinarne inspiracje z wykorzystaniem masła orzechowego zarówno na słodko jak i
w potrawach słonych.
Pierwsza odsłona – na słodko-słono, to tarta praktycznie bez
pieczenia, łącząca w sobie słodki smak
karmelu, słoność krakersów, czekolady i masło
orzechowe-będące połączeniem obu smaków-słonego i słodkiego. Dla mnie
rewelacja!
Tarta jest bardzo sycąca, mały kawałeczek zaspokoi Wasz apetyt na słodkości.
Połączenie jest naprawdę zaskakujące, ostatnio zdecydowanie jeden z moich
ukochanych deserów . Polecam!!
Tarta z masłem
orzechowym na krakersowym spodzie
Składniki:
Spód:
- 200 g krakersów (np. Lajkonik)
- 100 g masła orzechowego
- 50 g rozpuszczonego masła
- 40 g brązowego cukru (opcjonalnie)
Krem:
- 250 g serka kremowego np. Philadelphia lub mascarpone
- 75 g masła orzechowego
- 5-6 łyżek masy krówkowej
Czekoladowy krem:
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g mlecznej czekolady, posiekanej
- 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
Dodatkowo:
- 1 duży banan
Przygotowanie:
Krakersy umieszczamy w malakserze i
miksujemy do otrzymania okruszków. Dodajemy masło orzechowe i rozpuszczone,
lekko przestudzone masło. Ponownie miksujemy do otrzymania masy o konsystencji
mokrego piasku.
Formę do tarty smarujemy masłem lub
wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Dno i boki formy wykładamy
okruszkami. Podpiekamy spód przez 10 minut. Studzimy.
Podpieczenie spodu możemy ominąć, wtedy po postu będzie mnie zwarty.
Podpieczenie spodu możemy ominąć, wtedy po postu będzie mnie zwarty.
Serek przekładamy do miski, dodajemy
masę krówkową i masło orzechowe, miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.
Jeśli będzie za mało słodki, możecie dodać masy krówkowej.
Śmietanę kremówkę przelewamy do
garnuszka, podgrzewamy prawie do wrzenia, zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekane
czekolady, odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy do otrzymania
gładkiego sosu czekoladowego. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie schładzamy w
lodówce przez około godzinę.
Schłodzony ganach miksujemy końcówką
do ubijania, do momentu otrzymania puszystego kremu.
Banana kroimy w plasterki.
Krem orzechowy wykładamy na spód,
wyrównujemy, następnie układamy warstwę bananów, no końcu nakładamy krem czekoladowy.
Schładzamy tartę w lodówce.
Mmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo łatwy a ciasto przepyszne . Nie lubię przebywać w kuchni za długo a ten przepis sprawdza się doskonale .
OdpowiedzUsuń