czwartek, 30 października 2014

Sałatka z fetą i szynka parmeńską

Jeszcze jedna wersja sałatki z serem feta. W tym przypadku z dodatkiem szynki dojrzewającej i suszonych pomidorów. Bardzo sycąca, bez problemu może zastąpić obiad , szczególnie jeśli zostanie podana w towarzystwie grzanek :)

Sałatka z fetą i szynka parmeńską




Składniki:
  •  około 200 g twardego sera feta
  • 1 opakowanie mix-u sałat z rukolą 
  • 8-10 pomidorów suszonych
  • 50g oliwek
  • ½ opakowania ulubionych kiełków
  • około 10 sztuk pomidorków cherry  
  • 150-200 g szynki dojrzewającej
Sos:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki octu winnego
  • 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej lub dijon
  • szczypta ziół prowansalskich
  • pieprz, sól

Przygotowanie:
Przygotowujemy sos. Do szklanki lub słoiczka wlewamy miód. Czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy do słoiczka, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do miodu sok z cytryny, ocet oraz oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy aby smaki się dokładnie połączyły.
Szynkę kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu do momentu aż będzie chrupiąca. Pomidorki kroimy w ćwiartki, oliwki na połówki.
Ser feta kroimy w kostkę. Pomidory suszone odsączamy dokładnie z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.
Do miski przekładamy sałatę, kiełki, pomidorki, pomidory suszone, oliwki, szynkę oraz fetę. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem.


2 komentarze: