niedziela, 12 października 2014

Tacos

Tacos to obok tortilli chyba najsłynniejsze meksykańskie danie.  W Polsce może jeszcze niedocenione, jednak w USA tacos zdecydowanie są bezkonkurencyjne. Tacos możemy serwować z nieskończoną ilością dodatków, to idealne danie na imprezę. Z pewnością każdy będzie miał ogromną frajdę komponując z ulubionych dodatków swoje taco.

Ja muszle do tacos kupiłam przy okazji tygodnia meksykańskiego w Lidlu, ale myślę że w każdym większym sklepie powinny być dostępne.

Do swoich taco przygotowałam dwie salsy: guacamole oraz salsę z mango. Uważam, że pasują idealnie.

Tacos




Składniki:

  • 400g zmielonej wołowiny lub pierś z kurczaka
  • około 12-14 muszli tacos
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 pomidor
  • 6-7 pieczarek
  • 250 g kukurydzy z puszki
  • ½ zielonej części cebulki dymki
  • około 200 g sera cheddar (lub innego ulubionego)
  • olej do smażenia
Przyprawy do mięsa:*

  • 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 ostrej papryki
  • 1/5 łyżeczki pieprzu cayeen
  • 1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • skórka z ½ limonki
  • sól i pieprz do smaku
Guacamole:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 pomidora
  • 1/3 cebuli
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżki soku z limonki
  • skórka z ½ limonki
  • garść listków kolendry (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
Salsa z mango:

  • 1 mango dojrzale
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • 1/2 papryczki chilli
  • sok wyciśnięty z ½  limonki
  • sól, pieprz


*możecie również użyć gotowej mieszanki do kuchni meksykańskiej 

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek kroimy na drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę i czosnek smażymy przez chwilę, dodajemy mięso i kontynuujemy smażenie. W międzyczasie przygotowujemy mieszankę przypraw.

Mięso przyprawiamy i dalej smażymy przez około 10 minut

Paprykę kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Do podsmażonej papryki oddajemy kukurydzę i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i również podsmażamy.
Pomidora kroimy w kostkę, dymkę siekamy i łączymy ze sobą. Doprawiamy sola i pieprzem.

Przygotowujemy salsy.

Awokado rozcinamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę. Miąższ kroimy w grubą kostkę i przekładamy do miski. Widelcem rozgniatamy go na pastę. Cebulę, pomidora i chili kroimy w drobną kosteczkę, kolendrę dokładnie siekamy. Awokado mieszamy z dodatkami, przyprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem.  Dokładnie mieszamy**.

Cebulę, papryczkę drobno siekamy. Mango obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w drobną kosteczkę. Łączymy z dodatkami. Przyprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem.  Dokładnie mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na kratce w piekarniku układamy muszle tacos i podgrzewamy jakieś 5-7 minut.

Wyjmujemy muszle, każdą faszerujemy mięsem, pomidorem z dymkę, pieczarkami oraz papryką. Posypujemy żółtym serem. Podajemy z salsami.


** Pamiętajcie o zakupie dojrzałego, miękkiego awokado. Jeśli nie uda Wam się takiego zdobyć można kupić mniej dojrzałe i pozostawić w domu na oknie aby zmiękło. Awokado nie powinno być przejrzałe, traci wtedy swoje walory smakowe, jest ciemne w środku. Kupując sprawdźcie miejsce po ogonku - jeśli jest czarne, owoc z pewnością okaże się przejrzały.

Żeby nasza salsa nie ściemniała koniecznie skropcie ją cytryną lub limonką. Ciekawym trikiem zapobiegającym ciemnieniu  jest umieszczenie w miseczce z guacamole  pestki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz