środa, 1 października 2014

Sernik czarno-biały z Nutellą

Sernik podpatrzony na stronie „Moje wypieki”. Uwielbiam Nutellę, więc połączenie wydało mi się interesujące. Zmieniłam nieco przepis, wykorzystałam tak naprawdę samą koncepcje dodania kremu orzechowego.

Sernik wyszedł rewelacyjnie, bardzo delikatny, kremowy, o intensywnym orzechowym smaku. 

Sernik czarno-biały z Nutellą




Składniki:
Spód:

  • 400 g ciastek digestive w czekoladzie lub ciastek Oreo
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 łyżka Nutelli

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu do serników
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii
  • 250 g Nutelli
Dodatkowo:


  • 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego
  • owoce do ozdoby

Przygotowanie: 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciastka, Nutellę i masło wrzucamy do malaksera i miksujemy do otrzymania jednolitej masy ciasteczkowej.

Dno tortownicy o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczkami dokładnie wylepiamy dno tortownicy.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Upieczony i lekko ostudzony spód smarujemy dżemem. 

W dużej misce umieszczamy twaróg, śmietanę, cukier, budyń i jajka, miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników.

Z całości masy serowej odlewamy połowę i miksujemy z Nutellą. Do pozostałej białej masy serowej dodajemy wanilię i mieszamy.

Masę serową z Nutellą wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut.
Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i delikatnie wykładamy na górę masę waniliową.

Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy dodatkowe 60 minut w 150 stopniach.

Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie schładzamy w lodówce przez co najmniej 6 godzin. Dekorujemy ulubionymi owocami.



2 komentarze:

  1. Skoro jest z nutellą, to musi być pyszny! Wygląd też ma wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie i piękny wygląd. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń