sobota, 25 października 2014

Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem

Pyszne roladki, wspaniale nawiązujące smakiem do jesiennej aury. Bardzo aromatyczne i proste danie. Idealne na obiad czy wystawna kolację. Sos jest rewelacyjny, połączenie śliwek, korzennych przypraw i wieprzowiny jest trafione w dziesiątkę. Zdecydowanie moje smaki. Moja wersja roladek została zainspirowana przepisem z bloga Kwestia Smaku.
  
Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem




Składniki:
  • 1 duża lub dwie małe polędwiczki wieprzowe (możecie również użyć po prostu schabu)
  • 70 g sera camembert lub brie
  • 200 g szynki dojrzewającej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
Sos śliwkowy:
  • 300 g miękkich śliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 2 goździki
  • sól, pieprz
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 - 2 łyżki powideł śliwkowych
Kuskus:
  • 250 g kaszy kuskus
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • około 5-6 śliwek suszonych
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Śliwki suszone do kaszy kuskus namoczyć w ciepłej wodzie.

Polędwiczkę przeciąć na pół, następnie każdą połówkę wzdłuż, jednak tylko do połowy, zostawiając jeden z jej boków nieprzecięty. Dzięki temu będziemy mogli rozbić polędwiczkę na kotlet i mieć większą powierzchnię faszerowania.
Polędwiczkę rozbijamy bardzo lekko, gdyż mięso jest bardzo delikatne.
Każdy z uzyskanych „kotletów” przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i pieprzem.
Na środku mięsa kładziemy kawałek sera, zawijamy w roladę, następnie owijamy w szynkę.
Rozgrzewamy masło na patelni, roladki smażymy przez około 15 minut co jakiś czas obracając je, tak aby zarumieniły się z każdej strony.
Zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz.
Śliwki kroimy w kosteczkę. Na patelnię po roladkach wrzucamy śliwki i resztę składników sosu. Podgrzewamy sos na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż śliwki się rozpadną. Najlepiej na początku przykryć patelnię pokrywką i poddusić śliwki przez około 5 minut.
Przełożyć z powrotem polędwiczki na patelnię i jeszcze chwilę razem podgrzewać. 
Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Śliwki suszone pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać gotową kaszę ze śliwkami oraz pozostałymi składnikami.
Podawać od razu.

1 komentarz: