niedziela, 4 maja 2014

Tradycyjne ciasto z rabarbarem i bezą

Idze maj, więc sezon na rabarbar można uznać za otwarty. Uwielbiam rabarbar, więc czekałam już z niecierpliwością na ten moment. Moja pierwsza rabarbarowa propozycja jest raczej tradycyjna, ale właśnie na taką odsłonę miałam ochotę.

Ciasto typowo wiosenne, z pyszną bezą i płatkami migdałów. Czego chcieć więcej.…

Tradycyjne ciasto z rabarbarem i bezą





Składniki:
Ciasto:
  • 160 g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • około 2-3 laski rabarbaru
Beza:
  • 4 białka
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 40 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Masło ucieramy z cukrem i wanilią do białości. Następnie do masy dodajemy żółtka i mieszamy. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownica o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Podpiekamy ciasto przez około 10 minut.
Następnie układamy na podpieczonym spodzie rabarbar. Tortownicę wkładamy ponownie do piekarnika na 15 minut.

W międzyczasie ubijamy białka na sztywno. Partiami wsypujemy cukier puder i ubijamy aż beza będzie lśniąca i gładka. Dodajemy mąkę oraz ocet. Miksujemy.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika i rozprowadzamy na nim bezę. Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Temperaturę zmniejszamy do 130 stopni i pieczemy ciasto około 40 minut, aż beza będzie chrupiąca.

Gdyby wierzch za bardzo brązowiał, można w czasie pieczenia wierzch ciasta przykryć papierem do pieczenia.






6 komentarzy:

  1. U mnie też dzisiaj królował rabarbar!
    Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beza ma bardzo wiosenny kolorek :) Świetne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :)
    Tylko dlaczego ta beza jest zielona...? Barwnik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, chciałam dodać nieco koloru i wykorzystałam barwnik:)

      Usuń
  4. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń