czwartek, 29 maja 2014

Ciastka orzechowe z gorzką czekoladą

Jest to druga wersja moich ulubionych orzechowo-owsianych ciasteczek.  Przepis został nieco zmodyfikowany. Ciastka są tak samo rewelacyjne jak ich pierwowzór. Pyszna i zdrowa przekąska, idealna propozycja do chrupania zamiast kalorycznych chipsów :) Polecam!!

Ciastka orzechowe z gorzką czekoladą





Składniki:

  • 1 szklanka mielonych orzechów (dowolnych)
  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • garść suszonej żurawiny 
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 80 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Płatki owsiane mielimy w blenderze na mączkę. Przekładamy do dużej miski. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski.  Zagniatamy masę rękami do momentu, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Masa będzie dość klejąca.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kuleczki o średnicy około 4 cm. Przekładamy na blachę i spłaszczamy, aby uzyskać kształt ciastka.

Najlepiej zmoczyć sobie nieco ręce. Masa będzie mniej się kleiła.

Pieczemy około 15-20 minut w 160 stopniach.

Najlepiej po około 12 minutach sprawdzić stan upieczenia ciastek, maja mieć one lekko złotawy kolor.




Jeść czy grać?

1 komentarz:

  1. Ciasteczka pyszne i szybko można je zrobić to coś dla mnie bo gotowanie i pieczenie to moja ciemna strona . dziękuję właśnie za takie przepisy !

    OdpowiedzUsuń