wtorek, 20 maja 2014

Ghriba czyli marokańskie bezglutenowe ciasteczka migdałowe

Kolejna wersja marokańskich ciastek ghriba. Tym razem najpopularniejsza-migdałowa. 
Ciasteczka są bardzo aromatyczne, pozostają bardzo długo świeże.
Nie wymagają wiele pracy, a są naprawdę rewelacyjne. Najlepiej smakują po kilku dniach, wtedy miękną i stają się jeszcze smaczniejsze. 

Ghriba czyli marokańskie bezglutenowe ciasteczka migdałowe





Składniki:
  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 żółtka
  • całe migdały
  • cukier puder
Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy mąkę migdałową, cukier i proszek do pieczenia.
Dodajemy do suchych składników skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, żółtka i masło.
Wszystkie składniki zagnieść rękami, aż wszystko  się dokładnie połączy. Ciasto będzie dość lepkie.
Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, lub zamrażarki na 10 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Ze schłodzonego ciasta formujemy  małe kulki, około 2 cm średnicy. Lekko spłaszczamy kulki, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każde ciastko dekorujemy migdałem, delikatnie dociskając go do ciasta.
Pieczemy przez 10-12 minut. Ciasteczka powinny być dość blade. Pozostawiamy na blasze przez 5-10 minut, w uchylonym piekarniku.






Kuchnia marokańska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz