piątek, 23 maja 2014

Racuchy z wołowiną według Goka

Tak jak obiecywałam kontynuuje cykl przepisów z książki „Chińska Kuchnia według Goga”. Znalazłam w niej wiele niesamowitych inspiracji.
Oto drugi z kolei przepis zainspirowany książką. Farsz został przeze mnie nieco wzbogacony, w oryginale było jedynie mięso i rzodkiewka, której nie użyłam.

Ogólnie pomysł jest rewelacyjny, racuszki są po prostu przepyszne. Wymagają niestety nieco pracy, ale naprawdę warto. Idealna alternatywa dla fanów sajgonek. 


Racuchy z wołowiną według Goka




Składniki:
Ciasto:
  • 250 g mąki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 100 ml gorącej wody
Farsz:
  • 200 g zmielonej wołowiny
  • 2 cm świeżego imbiru
  • ½ papryczki chili
  • 30 g pędów bambusa
  • 10 cm posiekanej dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • ½ małej marchewki
Sos:
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • sok z ćwiartki limonki
  • 2 łyżki sosu chili (słodkiego lub ostrego)
Dodatkowo:
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą i pieprzem. Dodajemy olej oraz wodę. Wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt zbite, możecie dodać jeszcze odrobine wody.

Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne.

Mięso przyprawiamy sosem sojowym oraz przyprawą 5 smaków. Czosnek, imbir i papryczki drobno siekamy. Podsmażamy chwile na patelni i dodajemy mięso. Smażymy , aż się zarumieni.

Marchewkę i pędy bambusa kroimy na bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa i chwile podsmażamy. Dodajemy dymkę. Mieszamy dokładnie.

Ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, na grubość około 1 cm. Wycinamy krążki  o średnicy około 8-9 cm. Nadzienie umieszczamy na środku ciasta. Składamy brzegi, dociskamy dokładnie łączenia, tak aby farsz pozostał w środku. Następnie formujemy kulkę i spłaszczamy tak aby miała mniej więcej 2,5-3 cm wysokości.

Na dużej patelni wlewamy olej do wysokości 3 cm. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy racuszki. Smażymy około 4 minuty z każdej strony. Mają się zarumienić. Odsączamy na ręczniku papierowym.

W tym czasie przygotowujemy sos. Składniki dokładnie mieszamy.

Racuchy podajemy od razu razem z sosem.






3 komentarze:

  1. wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. gdzie kupić pędy bambusa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znajdziesz w każdym supermarkecie na dziale z azjatyckimi produktami, ja kupuję w puszce. Zdarzają się nawet w Lidlu lub Biedronce przy okazji np. Tygodnia azjatyckiego.

      Usuń