piątek, 2 maja 2014

Chiński kurczak pomarańczowy

Takiego kurczaka po raz pierwszy miała okazję kosztować w azjatyckim fast foodzie - Panda Express. Podbił moje serce. Udało mi się odtworzyć przepis w domu, mogę śmiało przyznać, że nie odbiega od oryginału.
Chrupiące kawałki kurczaka oblepione gęstym sosem. Jedno z moich ulubionych azjatyckich dań. Wymaga niestety nieco pracy, ale zdecydowanie warto.

Chiński kurczak pomarańczowy




Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej
  • olej do głębokiego smażenia (około 3/4 szklanki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ryż
  • 1 jajko
  • 1 zielona cebula dymka
  • ½ marchewki
  • ½ papryki
  • ½ papryczki chili
  • 1 cm świeżego imbiru
Marynata:
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
Sos:
  • ½ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka dżemu pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego (można zastąpić jasnym)
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki cukru brązowego
Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Wszystkie składniki sosu przelewamy do miski i dokładnie mieszamy.

Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę drobno siekamy. Papryczkę chilli i imbir drobno siekamy.

W woku rozgrzewamy olej. Jajko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do zamarynowanego kurczaka. Skrobię kukurydzianą przekładamy na talerz lub do woreczka, doprawiamy solą i pieprzem. 
Kurczaka panierujemy w skrobi. Najszybciej wrzucić go po prostu do woreczka z mąką i potrząsnąć :) 
Kurczaka smażymy partiami na głębokim oleju, do momentu aż będzie złoty (około 4-5 minut).
Mięso przekładamy na osobny talerz, ręcznikiem odsączamy nadmiar oleju.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wok czyścimy, rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim warzywa, przez około 3 minuty, aby były chrupiące. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.
W woku podsmażamy imbir i papryczkę chili. Dodajemy kurczaka i przez chwilę podgrzewamy, tak aby przeszedł aromatem imbiru i papryczki. Jeszcze raz mięso i dodatki przekładamy na talerz.

Do woka wlewamy sos, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje, kiedy będzie gotowy dodajemy do niego kurczaka, dymkę oraz warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy.

Podajemy od razu z ryżem. 






6 komentarzy:

  1. Jak ja uwielbiam takie słodko-kwaśne azjatyckie dania, zapisuję! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie to wygląda, aż ślinka mi cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolorowo i pysznie, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wygląda bardzo smakowicie, ale poprosiłbym o jego uściślenie. Sos sojowy ciemny czy jasny? Wśród składników figuruje jajko, ale już w opisie przygotowania go nie ma... Rozumiem, że zielona cebula (składniki) to po prostu dymka? I jeszcze taki fragment: "Skrobię kukurydzianą przekładamy na talerz, doprawiamy solą i pieprzem. W woku rozgrzewamy olej. Zamarynowanego kurczaka panierujemy w mące." Rozumiem, że w ostatnim zdaniu chodzi o skrobię doprawioną pieprzem i solą?
    Z góry dziękuję za uściślenia i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis poprawiłam, przepraszam za nieścisłości. Teraz powinno już się wszystko zgadzać:)

      Usuń
    2. przepis dla kumatego wystarczajacy,ja spowodu braku przedstawionych skladnikow,torszeczke sie wylamalem z receptury,ale jedzonko wyszlo w spaniale.pychota.

      Usuń