czwartek, 8 maja 2014

Char Siu, czyli polędwiczka wieprzowa glazurowana miodem

Bardzo długo zastanawiałam się nad kupnem książki  „Kuchnia chińska według Goka” . W końcu dostałam wymarzony egzemplarz na urodziny od moich przyjaciół.

Książka jest naprawdę pięknie wydana, każdy miłośnik kuchni azjatyckiej znajdzie w niej wiele inspiracji. Ja zaczynam swoja przygodę z daniami Goka, będę na bieżąco zamieszczać przepisy, który uda mi się przyrządzić. Na pierwszy ogień poszedł przepis na polędwiczkę Char Siu.

Polędwiczka jest niezwykle aromatyczna, rozpływa się w ustach. Przepis zmodyfikowałam odrobinę, skracając czas pieczenia oraz dodając do marynaty sos sojowy. Polecam.

Char Siu, czyli polędwiczka wieprzowa glazurowana miodem







Składniki:
  • 1 spora polędwiczka wieprzowa
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 1 cm imbiru (drobno posiekane)
  • 1 gwiazdka anyżu
  • ½  łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 4 łyżki sosu hoi sin
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Łączymy wszystkie składniki marynaty. Mięso oczyszczamy i myjemy. Nacieramy polędwiczkę dokładnie marynatą. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godzin, najlepiej jednak aby mięso marynowało się całą noc.

Mięso wyciągamy z lodówki, zostawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dno polewamy odrobina oleju, aby mięso nie przywarło.

Mięso pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalej kolejne 30-35 minut.
Co jakiś czas mięso obracamy i polewamy marynatą.

Gotowe mięso odkładamy na kratkę na około 5 minut, aby odpoczęło. Kroimy w plastry.



 


1 komentarz: