wtorek, 25 marca 2014

Marchewka glazurowana

Marchewka to idealny dodatek do każdego obiadu. Jest bardzo zdrowa , zawiera wiele witamin i składników odżywczych.  Ja najbardziej lubię marchewkę przyrządzona na słodko w miodowej glazurze. Wystarczy naprawdę kilka minut aby wyczarować wyjątkowy dodatek do naszego dania. W takiej wersji marchew z pewnością zasmakuje nawet jej przeciwnikom.

Marchewka glazurowana



Składniki:
  • 4-5 marchewek
  • 2 łyżki masła  
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • ½ łyżeczki octu balsamicznego
Przygotowanie:

Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Gotujemy we wrzącej wodzie przez około 7 minut. Marchew nie powinna być zbyt miękka, gdyż będziemy ja jeszcze podsmażać.

Ugotowana marchew dokładnie osuszamy.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i czekamy aż się rozpuści. Wkładamy marchewki, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy miodem, sokiem z cytryny oraz octem balsamicznym. Mieszamy, tak by marchewki się dokładnie pokryły masłem z przyprawami.

Smażymy marchewki przez około 3 minuty, aby się zeszkliły, a glazura zbrązowiała. Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz