wtorek, 1 października 2013

Sernik Tiramisu

Ostatnio opanowała mnie mania sernikowa. Piekę już 3 sernik pod rząd i jakoś nie mogę się nimi znudzić. Ciągle w głowie pojawiają się nowe pomysły.
Ten konkretny upiekłam specjalnie dla mojej ukochanej mamy z okazji urodzin. Ponieważ lubi tiramisu postanowiłam przygotować jej ulubiony deser w nieco innej formie.
Szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że będzie aż tak bardzo przypominał w smaku prawdziwe tiramisu. Sernik jest naprawdę pyszny, kremowy i wykwintny. Prosty w wykonaniu i idealny na specjalne okazje. Oczaruje na pewno nie jednegoJ Polecam!!

Sernik Tiramisu


 


Składniki:
Spód:
  • około 400 g kruchych ciastek w czekoladzie (2 opakowania)
  • 50 g masła
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka amaretto
Masa serowa:
  • 1 kg sera na serniki
  • 350 g sera mascarpone
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 5 dużych jajek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego lub 2 łyżki syropu amaretto (syrop barmański)
Dodatkowo:
  • 1 kieliszek likieru Amaretto
  • 1 paczka podłużnych biszkoptów
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1/6 szklanki wrzącej wody
  • ½ szklanki kawy (najlepiej mocnej espresso)
Wierzch:
  • około 3 łyżek dobrej jakości kakao
 
Przygotowanie:
Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownice o średnicy 23 - 25 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasteczka łączymy z masłem, kawą rozpuszczalną i likierem. Wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń, aromaty i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Dodajemy do niej espresso i Amaretto. Mieszamy dokładnie. Biszkopty maczamy w kawie z likierem i żelatyną. Zanurzamy je dosłownie na 3 sekundy i zaraz wyciągamy, aby nie rozmokły.
Biszkopty układamy na spodzie ciasteczkowym w równych odstępach. Następnie wylewamy na nie masę serową.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy  przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni. Pieczemy około 80 minut.
Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Wierzchu sernika posypujemy kakao.

 

 

3 komentarze:

  1. Ja również uwielbiam serniki;) Apetyczne zdjęcia;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana córeczko dziękuję .Pyszny był w dzień urodzin i jeszcze troszkę dłużej aż do ostatniego kawałeczka . Dziękuję i proszę o więcej takich wspaniałości .

    OdpowiedzUsuń