wtorek, 24 września 2013

Czarne spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym

Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, z dodatkiem chrupiącego boczku, szynki dojrzewającej i oliwek. Dla mnie idealne połączenie.
Jeśli chodzi o sam makaron, to jest to jedna z moich  wakacyjnych zdobyczy. Czarny makaron jest barwiony naturalnym czarnym atramentem z kałamarnicy. Makaron ma specyficzną, konsystencję, która nam nie do końca przypasowała. Jest gładki, sprężysty i nieco gumowaty. W smaku raczej nie różni się od normalnego spaghetti. Przepis dodaję do akcji "Makaron rządzi zdrowo".


Czarne spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym (Włochy)

 
 
 
Składniki:
  • 350g makaronu spaghetti
  • 50 g szynki włoskiej dojrzewającej np. prosciutto
  • 50 g boczku (w cieniutkich plasterkach)
  • około 10 czarnych oliwek
  • 6-7 pieczarek
  • 2 garści rukoli
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1/3 zielonej części dymki
  • 50 g parmezanu lub mozzarelli
Sos:
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka sosu worhestershire
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Pomidory wyparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę i czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemy pomidory. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone.
Gotujemy sos, aż się zredukuje i zgęstnieje.
Doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, cukrem i ziołami.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al. dente.

Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę.
Szynkę i boczek podsmażamy bez tłuszczu na patelni. Mają być chrupiące. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki.
Na końcu dodajemy oliwki i wcześniej podsmażony boczek z szynką. Mieszamy dokładnie składniki  i chwilę podsmażamy aby smaki się wymieszały.

Makaron polewamy sosem, nakładamy pozostałe dodatki i posypujemy obficie parmezanem.


 

 

2 komentarze:

  1. O, też kiedyś kupiłam takie czarne spaghetti. Fajnie wygląda, taka wizualna odmiana.

    OdpowiedzUsuń