niedziela, 22 września 2013

Rolady ze schabu z żurawiną i serem camembert

Bardzo łatwe i szybkie roladki, idealne na każdą okazję. Danie jest idealne, gdy musimy przygotować obiad dla większej ilości osób. Roladki przygotowujemy sobie wcześniej, a potem zostaje nam tylko upieczenie ich w piekarniku. Ja wykorzystywałam przepis już nie raz i zawsze było dobrym wyborem.

Rolady ze schabu z żurawiną i serem camembert

Składniki:
  • 4 kotlety ze schabu
  • około 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 4 grubsze plastry sera camembert lub brie
  • zioła prowansalskie
  • łyżka sosu sojowego jasnego
  • papryka czerwona
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Kotlety schabowe dość cienko rozbić, przyprawić i odstawić na 30 minut do lodówki.

Nadziać żurawiną i serem. Zrolować ściśle. Naczynie żaroodporne posmarować na dnie oliwą, ułożyć w nim przygotowane rolady.  Piec pod przykryciem około 20 minut w temperaturze 200 stopni, następnie odkryć rolady i piec jeszcze przez około 10 minut.  Podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz duszoną marchewką.


3 komentarze:

  1. Fajny pomysł ale w składnikach nie ma szynki, w którą to owijamy wg przepisu. Wg mnie obejdzie się bez szynki, a jeśli już to szwarcwaldzka lub boczek czy inny bekon.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym konkretnym przepisie nie ma szynki, zrobiłam po prostu dwie wersję roladek, jedne obwinięte szynką, drugie bez. Po prostu namieszałam z opisem:) Ogólnie można użyć szynki dojrzewającej (moim zdaniem pasuje najlepiej) i zawinąć dodatkowo roladki. Jadłam taką wersję i była równie pyszna.

      Usuń