Sernik krówkowy na spodzie Oreo
Składniki:
Spód:-
około 400 g ciastek Oreo (2 opakowania)
- 50 g masła
-
1 kg sera na serniki
- 250 g sera mascarpone
- 300 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 2 łyżki drobnego cukru (można pominąć, bo sernik jest dość słodki)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 5 jajek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
- 100 g czekolady z Daim (opcjonalnie)
-
½ puszki masy krówkowej
- 70 g czekolady deserowej lub mlecznej
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 23 - 25 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie
dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń, aromat, mleko i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą.
Czekoladę siekamy na kosteczkę i wrzucamy do masy serowej.
Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy około 80 minut.
Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku,
następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przygotowujemy polewę. Masę krówkową rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Jeśli jest bardzo zbita można ją podgrzać w rondelku lub wstawić puszkę do gotującej się wody i chwilę podgrzewać.
Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli
wodnej.
Polewamy wierz sernika polewą.
Ale narobiłaś mi smaka...zjadłabym teraz coś takiego pysznego i słodkiego:)
OdpowiedzUsuńMmm, cudownie słodki musiał być :)
OdpowiedzUsuńPOLECAM TEN SERNICZEK ! :) Jest to najlepszy sernik jaki do tej pory jadłam. Cudowne połączenie składników rozpływa się w ustach.. przepyszne ...
OdpowiedzUsuńBył przepyszny.... :D moje podniebienie oszalało :) polecam - innowacyjne połączenie krówki i oreo w serniku, a smakujeeeeee wyśmienicie
OdpowiedzUsuńSkuszona tymi pochlebnymi komentarzami postanowiłam spróbować i ... REWELACJA, sernik delikatny, przepyszny, rozpływa się w ustach - niebo w gębie. Moja rodzinka cały spałaszowała od razu. Jeden problem z umieszczeniem masy serowej w tortownicy ja miałam 24 cm i nie zmieściłam całej masy, ale nic straconego bo wlałam resztę do małej tortownicy i miałam dwa serniki tylko jeden bez spodu - też równie pyszny. Dziękuję za przepis i z pewnością będę tutaj częstym gościem.
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy przed mieleniem ciastek usuwamy z niej masę czy mielimy razem z nią? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasteczka mielimy razem z nadzieniem:)
Usuń