niedziela, 13 października 2013

Sernik krówkowy na spodzie Oreo

Ciasto przy którym ciężko się opanować. Po prostu rozpływa się w ustach. Sernik ma naprawdę niezwykłą teksturę. Masa serowa jest niezwykle aksamitna, spód z ciasteczek Oreo oraz czekolada Daim, która znajduje się w masie, są cudownie chrupiące, a na koniec ciągnąca się krówka. Po prostu poezja. Jest to najlepszy sernik jaki zrobiłam. Polecam!!

Sernik krówkowy na spodzie Oreo
 
 

 
Składniki:
Spód:
  • około 400 g ciastek Oreo (2 opakowania)
  • 50 g masła
Masa serowa:
  • 1 kg sera na serniki
  • 250 g sera mascarpone
  • 300 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżki drobnego cukru (można pominąć, bo sernik jest dość słodki)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
  • 100 g czekolady z Daim (opcjonalnie)
Wierzch:
  • ½ puszki masy krówkowej
  • 70 g czekolady deserowej lub mlecznej
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 23 - 25 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń, aromat, mleko i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą.
Czekoladę siekamy na kosteczkę i wrzucamy do masy serowej.
Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy  przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy około 80 minut.

Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Przygotowujemy polewę. Masę krówkową rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Jeśli jest bardzo zbita można ją podgrzać w rondelku lub wstawić puszkę do gotującej się wody i chwilę podgrzewać.

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej.

Polewamy wierz sernika polewą.
 
 
 

7 komentarzy:

  1. Ale narobiłaś mi smaka...zjadłabym teraz coś takiego pysznego i słodkiego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, cudownie słodki musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
  3. POLECAM TEN SERNICZEK ! :) Jest to najlepszy sernik jaki do tej pory jadłam. Cudowne połączenie składników rozpływa się w ustach.. przepyszne ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Był przepyszny.... :D moje podniebienie oszalało :) polecam - innowacyjne połączenie krówki i oreo w serniku, a smakujeeeeee wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  5. Skuszona tymi pochlebnymi komentarzami postanowiłam spróbować i ... REWELACJA, sernik delikatny, przepyszny, rozpływa się w ustach - niebo w gębie. Moja rodzinka cały spałaszowała od razu. Jeden problem z umieszczeniem masy serowej w tortownicy ja miałam 24 cm i nie zmieściłam całej masy, ale nic straconego bo wlałam resztę do małej tortownicy i miałam dwa serniki tylko jeden bez spodu - też równie pyszny. Dziękuję za przepis i z pewnością będę tutaj częstym gościem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie, czy przed mieleniem ciastek usuwamy z niej masę czy mielimy razem z nią? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka mielimy razem z nadzieniem:)

      Usuń