niedziela, 6 października 2013

Tort Praga

Nazwa tortu pochodzi, o dziwo, od nazwy moskiewskiej restauracji, której szef kuchni był jego autorem. Tort jest od wielu lat niezwykle popularny zarówno w Rosji, jak i na całym świecie. Czekoladowe ciasto, przełożone pysznym kremem czekoladowym na bazie mleka skondensowanego, polane czekoladową polewą. Do tego glazura z brzoskwiniowego dżemu. Raj dla czekocholików. Koniecznie musicie go upiec.  Tort nie jest trudny do wykonania, a prezentuje się naprawdę świetnie. Jeśli użylibyśmy zamiast dżemu brzoskwiniowego konfitury pomarańczowej, w smaku byłby prawie taki sam jak tort Sachera. Polecam.

Tort Praga
 
 
 

Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 120 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 40 g masła
Krem:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody
  • 130 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 g masła
  • 2 łyżki kakao przesianego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kieliszek wódki (do nasączenia)
Glazura:
  • 50 g konfitury brzoskwiniowej lub morelowej
Polewa czekoladowa:
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
 
Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Uwaga!! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i kakao przesiewamy przez sito.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z połową cukru na jasną, puszystą masę.

Masło roztapiamy i odstawiamy aby ostygło.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno pianę, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier.

Dodajemy do piany masę z żółtek i mieszamy wszystko delikatnie za pomocą drewniane łyżki. Następnie dodajemy przesianą mąkę i kakao i kontynuujemy mieszanie. Wlewamy roztopione masło. Wszystko łączymy ze sobą, uważając aby masa nie straciła na puszystości. Gotową masę delikatnie przelewamy do formy i wyrównujemy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy a następnie blat kroimy wzdłuż na 3 równe części.

W misce łączymy żółtko z wodą i mlekiem skondensowanym. Umieszczamy miskę w kąpieli wodnej. Mieszamy masę cały czas, podgrzewając, przez około 10 minut, do momentu zgęstnienia. Odstawiamy aby masa wystygła.

Masło ucieramy mikserem z cukrem wanilinowym. Dodajemy po łyżce masy mleczno-jajecznej, cały czas miksując. Na końcu dodajemy kakao i miksujemy wszystko dokładnie.

Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy dokładnie aby czekolada połączyła się z masłem.

Blaty ciasta nasączamy delikatnie alkoholem. Przekładamy je masą czekoladową. Odstawiamy na kilka minut aby lekko zgęstniała.

Wierzch i boki smarujemy cienką warstwą konfitury, następnie tort oblewamy dokładnie polewą. Całość schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
 
 

 

5 komentarzy: