czwartek, 11 lipca 2013

Placuszki z mąki owsianej z jagodami

Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, są one świetnym pomysłem na urozmaicenie tradycyjnego śniadania. Oczywiście im zdrowsze tym lepsze. Ostatnio zakupiłam mąkę owsianą i szukałam pomysłu na jej wykorzystanie. W ten sposób wpadłam na pomysł tych placuszków. Wyszły zaskakująco smaczne. Nie wiedziałam do końca czy mąka owsiana zastąpi tą tradycyjną, ale obawy były zbędne. Placuszki wzbogaciłam dodając jagody i maliny. Naprawdę polecam.

Placuszki z mąki owsianej z jagodami
 
     
 
 

Składniki:
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki otrębów owsianych lub pszennych
  • 2 łyżki stevii lub słodziku w proszku
  • ¾ szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • ½ szklanki jagód lub 1/3 szklanki jagód i 4 truskawki
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Truskawki kroimy w kosteczkę. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli  W misce mieszamy suche składniki ciasta. Rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy pozostałe składniki i  mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i owoce. Delikatnie łączymy je z masą. Nakładamy na patelnię po jednej łyżce ciasta na każdy placuszek. Smażymy, aż obie strony się zarumienią.
 

Dietetyczne słodkości

1 komentarz: