piątek, 26 lipca 2013

Makaron z tuńczykiem i czerwonym pesto

Przepis powstał z okazji mojej nowej akcji „Makarony kreatywnie” (http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makaron-kreatywnie). Połączenie makaronu oraz tuńczyka chodziło za mną już od bardzo dawna. Choć kosztowałam już sałakę z makaronem i tuńczykiem, obawiałam się jak sprawdzi się taki mix na ciepło, w formie obiadu. Wyszło naprawdę przepyszne. Wszystko pasowało do siebie idealnie. Oczywiście ryba z makaronem nie przypadnie do gustu każdemu. Mimo wszystko ogromnie polecam, dla mnie makaron numer 2, oczywiście po niedawno opublikowanym pesto z kurczakiem i rukolą, które ostatnio robi furorę na stołach znajomychJ

Makaron z tuńczykiem i czerwonym pesto
 
 
 
 
Składniki:
  • 250 g makaronu np. świderki (używam pełnoziarnistego lub makaronu z pszenicy durum)
  • 150 g szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 10 czarnych oliwek
  • 2 garści rukoli
  • 50 g parmezanu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz
Pesto z tego przepisu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makaron-kreatywnie
Można użyć oczywiście gotowego.

 
Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Szynkę kroimy w paseczki, smażymy na patelni, aż będzie chrupiąca. Pomidory koktajlowe i oliwki przekrajmy na połowę. Dodajemy do szynki pomidorki koktajlowe i oliwki. Podsmażamy przez około 2 -3 minuty. Dodajemy odsączonego tuńczyka i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając. Tuńczyk ma się podgrzać. Makaron odsączamy, przekładamy do garnka. Dodajemy do niego rukolę, zawartość patelni oraz starty parmezan. Mieszamy wszystko dokładnie.
 
 
 
Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.
Makaron kreatywnie

2 komentarze:

  1. piekne kolory danie wyglada przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ładnie wygląda - super zdjęcia i talerze ;-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń