czwartek, 18 lipca 2013

Żeberka w glazurze z sosu Jack Daniels

O sosie barbecue z Jacka Danielsa słyszałam już nie raz. Widziałam wielokrotnie przepisy z jego użyciem i wiedziałam, że jeśli zobaczę go w sklepie muszę koniecznie go nabyćJ Sosów na bazie whiskey Jack Daniels jest kilka, ja zdecydowałam się na smak „Full flavor Smokey”. Do tej pory wykorzystałam go w trzech potrawach: burgerach, żeberkach i jako marynatę do piersi z kurczaka. Sosu można używać zarówno jako glazurę, jak i jako dodatek do grillowanych mięs, w każdej roli spisuje się idealnie. Sos jest bardzo „dymny” w smaku i zdecydowanie czuć w nim dodatek whiskey. Naprawdę polecam.


Żeberka w glazurze z sosu Jack Daniels
 
 
  

 
Składniki:
  • 1 kg chudych żeberek
  • 1 łyżeczka czosnku  granulowanego
  • 4 łyżeczki przyprawy do żeberek
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu worhestershire
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • sos Jack Daniels

Przygotowanie:

Żeberka myjemy dokładnie, osuszamy. Kroimy na mniejsze  kawałki, po czym przyprawiamy składnikami marynaty (z wyjątkiem sosu Jack Daniels). Żeberka wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Żeberka przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego odrobiną oleju. Każde z żeberek smarujemy warstwą sosu Jack Daniels.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 200°C i pieczemy żeberka godzinę. Po godzinie wyjmujemy z piekarnika i jeszcze raz dokładnie pokrywamy żeberka sosem. Tym razem nie przykrywamy ich już pokrywka. Zmniejszamy temperaturę do 180 °C . Pieczemy jeszcze przez kolejne 40-50 minut, aż powstanie skorupka z glazury.

Uwagi:

W trakcie pieczenia dobrze jest obracać co jakiś czas żeberka aby upiekły się równomiernie, szczególnie w momencie kiedy będziemy piekli już bez przykrycia. Proponuję również jakieś 15 minut przed końcem pieczenia posmarować mięsko 3 warstwą sosu, aby było jeszcze bardziej intensywne w smaku.
 

 

2 komentarze:

  1. mam pytanie , gdzie mogę kupic ten sos Jack Daniels

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos widziałam w sklepach z dodatkami Duka, ja zakupiłam swój w Kauflandzie

      Usuń