wtorek, 23 lipca 2013

Najlepszy krem z pomidorów

O tej porze roku możemy delektować się pysznymi pomidorami różnego gatunku, dlatego zupa pomidorowa powinna znaleźć się obowiązkowo, choć raz w sezonie na każdym stole.
Ja do swojego kremu użyłam pomidorów malinowych. Zupa wyszło pyszna, gęsta i bardzo sycąca. Spokojnie może zastąpić drugie danie. Polecam.
 

Najlepszy krem z pomidorów
 




 
Składniki:
  • 1 cebula
  • 3-4łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3-4 pomidory
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 1łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 g parmezanu lub mozzarelli
  • 60 ml śmietany do zup lub jogurtu naturalnego
  • 1łyżka sosu worhestershire
  • 1łyżka ziółprowansalskich
  • pieprz, sól
Wywar:
  • 500 ml wody
  • 1 udko z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • ½ kostki rosołowej
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka lubczyka
  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie:

Rozpoczynamy od przygotowania wywaru. Udko z kurczaka płuczemy a następnie wrzucamy do garnka z wrzącą wodą, Dodajemy marchewkę,pietruszkę, seler, przyprawy i kostkę rosołową. Gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut. Pomidory wyparzamy i obieramy ze skórki (można użyć również pomidorów z puszki). Cebule kroimy w kosteczkę. Kroimy je w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, cebulę i pomidory. Dusimy około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie doprawiamy sosem Worcestershire, solą, pieprzem i ziołami.

Pomidory pozostawiamy do ostygnięcia.

Gotowy wywar odcedzamy na sitku. Warzywa i mięso odkładamy na bok, a płyn przelewamy z powrotem do garnka.

Do blendera wkładamy ugotowana marchewkę oraz pomidory.

Blendujemy na gładką masę.

Do wywaru wlewamy zawartość blendera, włączamy kuchenkę i podgrzewamy wywar z pomidorami. Następnie dodajemy stopniowo przecier pomidorowy. W zależności od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać zmniejszamy lub zwiększamy jego ilość. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie przyprawiamy do smaku.

Gotujemy jeszcze około 5 minut. Na samym końcu dodajemy śmietanę lub jogurt. 
Podawać z domowej roboty razowymi grzankami, posypujemy parmezanem lub tarta mozzarellą.
 
 
 

 

 

5 komentarzy:

  1. wygląda świetnie ale nie przepadam za kremami szczególnie z pomidorów, za to mój maż je uwielbia! dlatego pewnie i tak go wypróbujemy;PPP Pozdrawiam i zapraszam do siebie MK Gotuje i MK Czytuje xxx

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dla mnie super a grzaneczki jakie apetyczne mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. to fakt że o tej porze roku mamy warzyw i owoców pod dostatkiem z których możemy wyczarować niejedno super danie. Krem z pomidorów rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zaciekawiły mnei te grzaneczki?
    zapraszam na konkurs:
    http://inrudzienkasmind.blogspot.com/search/label/konkurs

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepszy krem na świecie !!! :)

    OdpowiedzUsuń