niedziela, 7 lipca 2013

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami

Zapiekanka to danie, które można przygotować praktycznie ze wszystkiego co akurat mamy w lodówce. Możemy wykorzystać do nich ziemniaki, makaron czy ryż. Reszta zależy od naszej inwencji twórczej. Ja jestem fanką wersji z makaronem i dużą ilością sera.

Zapraszam zatem do wypróbowania mojego przepisu na zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami.

 
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
 

 
 
 
Składniki:
  • 300 g makaronu rurki
  • olej lub oliwa
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cebuli
  • 300g zmielonego mięsa wieprzowego np. szynki
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 250 g startego sera mozzarella
  • 6 plastrów salami
  • 8 pieczarek
  • garść mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1/3 papryki zielonej
  • ½ marchewki
  • ½ papryczki chili
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki czerwonej papryki
  • 1 łyżka sosu worhestershire
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania makaronu, następnie przelewamy go zimną wodą i zostawiamy do ostygnięcia.
Czosnek i cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oleju lub oliwie. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy mielone mięso i smażymy przez około 10 minut. Papryczkę chili drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy mięso sosem sojowym, sosem worcestershire, ziołami, papryką i pieprzem.
Następnie dolewamy przecier pomidorowy i całość trzymamy na ogniu do chwili zagotowania. Zostawiamy na bardzo małym ogniu na około 10 minut aby sos się zagęścił (co jakiś czas mieszając).
Pieczarki i marchew obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w słupki. Podsmażamy na oliwie przez około 7 minut, aż lekko zmiękną.


Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Następnie przekładamy do niego składniki warstwami: makaron, warzywa, mięso, ser. Powinny nam wyjść dwie warstwy. Na wierzchu zapiekankę posypujemy obficie serem i układamy plastry salami.

Całość zapiekamy w piekarniku przez około 20-25 min w temperaturze 180 stopni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz